Фирмите за строителен надзор няма да могат да сключват договори

...
Фирмите за строителен надзор няма да могат да сключват договори
Коментари Харесай

ДНСК ще прави проверки за качеството на влаганите материали в строежите

Фирмите за строителен контрол няма да могат да подписват контракти за изпитвания в лаборатории на строителя или на свързани с него лица, когато упражняват строителен контрол на градеж, изпълняван от същия строител. Това плануват измененията в Закона за устройство на територията (ЗУТ), оповестени на интернет страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството и в Портала за публични съвещания.

Целта на промените е да се усъвършенства контролът, който реализира Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) върху капиталовия строителен развой и участниците в него.

Проектът на Закона за изменение и допълнение на Закон за устройство на територията планува още опцията органите на ДНСК да правят служебна инспекция на комплексния отчет на консултанта, въз основа на който са утвърдени капиталовите планове и е издадено разрешението за градеж.

С препоръчаните промени се завишават и условията към лицата, които аплайват за приемане на уверение за оценяване на сходството на капиталовите планове и/или практикуване на строителен контрол.

Относно изискванията и реда за издаване на уверение за регистриране в регистъра на консултантите се планува шефът на компанията, която кандидатства за издаване на уверение, да е техническо правоспособно лице по смисъла на Закон за устройство на територията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР