Фирмите за обследване на сгради са се договаряли за разпределението

...
Фирмите за обследване на сгради са се договаряли за разпределението
Коментари Харесай

КЗК откри картел в санирането и наложи глоби

Фирмите за проучване на здания са се договаряли за разпределението на обектите

© Цветелина Белутова Три години и половина - толкоз лиши на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да открие картел в две публични поръчки за саниране на блокове в общините Търговище и Гоце Делчев. През юни тази година ведомството се похвали, че съвсем е потвърдило картела, само че не напълно. Днес антимонополният орган разгласява свое решение, с което дефинитивно глобява компаниите - участници (виж карето).

Общият размер на глобите е малко над 398 хиляди лева за общо 24 сдружения. Двете публични поръчки, по които е осъществено нарушаване, обаче не са самите строително-монтажни работи, а са за проучване на здания. Санкциите са към или под 10% от оборота на сдруженията за последната финансова година. Иначе цената на Националната стратегия за енергийна успеваемост на жилища бе над 2 милиарда лева

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " В рамките на изследването Комисия за защита на конкуренцията откри, че участниците по всяка една от двете публични поръчки са се споразумели по отношение на разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и по отношение на цените, които да предложат на възложителите ", оповестяват от антимонополния орган.

По закон решението на ведомството може да се апелира пред съда в 14-дневен период.

История с имейли

През юли Комисия за защита на конкуренцията разгласява " известие за предявяване на изказвания за осъществени нарушавания ". Това беше единствено междинно мнение и през август предстояха чувания на компаниите. Сега обаче излиза наяве, че комисията е открила картел, само че не знае кой е основателят.

Историята стартира при започване на 2016г., когато чиновник на община Търговище получава имейл. Той е от [email protected], което евентуално ще разберете по-добре на кирилица - " прецакан ". Подателят на мейла приказва за предварителните сделки сред компании за това по какъв начин да си разпределят позиции в търг на общината, обвързван с програмата за саниране.

От решението на Комисия за защита на конкуренцията излиза наяве, че още на 9 ноември 2015г. представител на една от фирмите- " Тобо инвест ", изпраща следния имейл на различен от " ВМЛ консулт " по отношение на поръчка на община Търговище. В него написа: " Изпращам ти таблицата с компаниите, цените и обектите от Рамково съглашение – Търговище. Както и примерно систематизиране на обектите, за приемане на почти идентични стойности за всички 10 компании. /Не се ангажирай с тази таблица, в случай че имаш по-добра концепция или към този момент си ги разпределила по различен начин/. Както говорихме по телефона, поради опита който имате с рамковите съглашения и договарянето, дано кореспонденцията с компаниите да мине през " Архкон план " ООД. "

След осъществени инспекции на място в офисите на трима от участниците в публичната поръчка, измежду които и " ВМЛ консулт ", комисията открива доказателства за сходни операции и във връзка с публични поръчки на общини Гоце Делчев и Пловдив, всичките по Националната стратегия за енергийна успеваемост. Анализът на събраните по преписката доказателства обаче е довел до извода, че в тази ситуация не става дума за едно общо нарушаване, а за обособени картели, защото предпоставките за съществуване на общ картел не са налице, пишат в решението си от органа. За търга в Пловдив към момента няма взето решение.

" За първи път в антитръстовата процедура на Комисия за защита на конкуренцията предприятия, участници в картели, се възползваха от Програмата за освобождение от санкция/намаляване на наказания при положение на присъединяване на дружество в скришен картел, като подадоха претенции и показаха доказателства, които подкрепиха доказването на нарушаванията. В резултат от съдействието им в производството, Комисията даде цялостно освобождение от глоба на едно сдружение и понижаване на глобите на две други сдружения ", оповестяват от Комисия за защита на конкуренцията. Например излиза наяве, че " Мултиплекс инженеринг " е напълно освободена от глоба след даване на информация, а " Консултантска инженерна група " е съдействала в производството и глобата им е понижена с 10%.

Съмнителен триумф

От една страна, разкриването на сделки в санирането може да се одобри като добра вест, че Комисия за защита на конкуренцията си прави работата. От друга обаче се виждат и минусите.

Първо, става въпрос за публичните поръчки за обследвания на здания, които са незначителна част от програмата за саниране - обследването на кв.м коства към 5 лева, като поръчките се печелят всеобщо за към два-три лв., прецизират няколко осведомени източника пред " Капитал ", а самото саниране е към 120 лева на кв. м.

Второ, тук става дума за картел поднесен на тепсия - с преписка (вероятно от наранена фирма), сигнал от кмет и така нататък Комисията да вземем за пример не съумя да потвърди картел при петролните компании, макар че бяха открити писмени доказателства в мейли на чиновници. С Решение № 1312/05.12.2019г., Комисията откри осъществено нарушаване на член 15, алинея 1 от Закон за защита на конкуренцията и наложи имуществени наказания на " Мултиплекс инженеринг ", " ВМЛ – консулт ", " Димитров и наследник ", " Адапт ", " Архкон Проект ", " Евиданс инженеринг ", " Тобо инвест ", " Фрибул ", " Корект ", " Инфрам ", " Интконс ", " Ен Екип " и " Протико Ил ".

С Решение № 1313/05.12.2019г., Комисията откри осъществено нарушаване на член 15, алинея 1 от Закон за защита на конкуренцията и наложи имуществени наказания на " ВМЛ – консулт ", " Архкон Проект ", " Евиданс инженеринг ", " Протико Ил ", " Консултантска Инженерна група ", " Кимтекс – ЛС ", " Експрес Консулт ", " Соларват ", " БОАЛ ", " Пешев ", " Джи Ер Ен Пауър България ", " Пловдивинвест " АД, " Стройконтрол ", " Си Енд Би Енерджиконсулт " и " Енерджи Про Дм ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР