Фирмите все по-малко търсят ИТ специалисти. Обявите за работа в

...
Фирмите все по-малко търсят ИТ специалисти. Обявите за работа в
Коментари Харесай

Фирмите вече не търсят ИТ специалисти

Фирмите все по-малко търсят ИТ експерти. Обявите за работа в този бранш не престават да понижават шести следващ месец, демонстрират данни на JobTiger. За март има с 460 оферти по-малко, 8% спад, за такива позиции. За година спадът на обявите за ИТ експерти е 43% или 3450 оферти по-малко по отношение на март 2022 година

В края на предишния месец компаниите са разгласили към 52 000 оферти за работа във водещите уеб сайтове. Техният брой е повишен с 11% по отношение на предходния месец февруари. На годишна база предложенията са с 1200 по-малко (-1%).

Почти във всички браншове има растеж на обявите. Единствено изключение прави секторът „ ИТ “, регистрират от компанията.
Почти без смяна са обявите в бранш „ Счетоводство, одит, финанси “. Въпреки че се регистрира спад от 0,5%, обявите в него са едвам 15 по-малко от предходния месец.

С максимален растеж не престават да бъдат обявите в бранш „ Хотелиерство и ресторантьорство “. Те са с 2670 повече от м. февруари, което е растеж от 36%, а общият им брой през март е 10 000.

След него по растеж се подреждат секторите „ Търговия и продажби “ (1770 оферти повече, 17% ръст), „ Производство “ (590 оферти повече, 8% ръст), „ Административни и обслужващи действия “ (480 оферти повече, 10% ръст), „ Логистика и превоз “ (400 оферти повече, 9% ръст), „ Строителство “ (190 оферти повече, 7% ръст), „ Маркетинг и реклама “ (100 оферти повече, 7% ръст) и „ Здравеопазване и фармация “ (60 оферти повече, 3% ръст).

Дялово систематизиране
 
Като дял, преди всичко по брой на разгласи за работа е секторът „ Търговия и продажби “ с 22%, следван от „ Хотелиерство и ресторантьорство “ (18%) и „ Производство “ (15%).
 
Следват секторите „ Административни и обслужващи действия “ (11%), „ Логистика и превоз “ (9%), „ ИТ ” (8%)  „ Строителство “ (5%), „ Счетоводство, одит, финанси “ (4,4%),  „ Здравеопазване и фармация “ (3,8%), „ Маркетинг и реклама “ (3%) и „ Изкуство “ (1%).
 
 istock istock
Работа от у дома
 
Според разбора предложенията за работа от у дома и/или отдалечена работа не престават да понижават. През март има спад от 5%, като техният брой е 4380 (близо 250 по-малко от предходния месец). Основна причина за спада през месеца при тези разгласи е намаляващият брой оферти в бранш „ ИТ “.

Компании започнаха да редуцират хиляди служащи

Разпределението на тези оферти по браншове е: 58% в бранш „ ИТ “, следвани от „ Административни и обслужващи действия “ (16%), секторите на аутсорсинг (BPO) промишлеността (14%) и „ Търговия и продажби “ (6%).
Като дял, за пръв път от края на пандемията, предложенията за работа от у дома и/или отдалечена работа са по-малко от 10% от всички разгласи (9,7%).
 
Предлагане по градове
 
Общият брой на обявите във водещите регионални градове се е нараснал с 8%. Във всеки един от тях се следи растеж, както следва: София (5%), Пловдив (6%), Варна (19%), Бургас (25%), Русе (12%) и Стара Загора (8%).
 
Като дял обявите за гр. София са 41%, а в останалите градове са:  Пловдив (10%), Варна (10%), Бургас (4%), Русе (3%) и Стара Загора (2%).
 
 istock istock
Обяви, подобаващи за бежанци
 
Броят на обявите за работа, подобаващи за бежанци, през февруари е повишен с 26%. Общият брой на този вид разгласи е към 3000, което е 6% дял от всички разгласи.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР