Фирмите у нас планират по-голямо повишение на заплатите на служителите,

...
Фирмите у нас планират по-голямо повишение на заплатите на служителите,
Коментари Харесай

По-голямо увеличение на заплатите подготвят фирми

Фирмите у нас възнамеряват по-голямо покачване на заплатите на чиновниците, демонстрира Проучване на хонорари и придобивки – MERCER TRS 2022, извършено през септември измежду 306 компании. Средното покачване за тази година на възнагражденията ще бъде с 9 на 100, а през 2023 година – с 10 %. Компаниите във високите технологии предвиждат нарастване от 10 на 100 и през двете години, както и тези от търговията, до момента в който компаниите от фармацевтичния бранш считат да вдигнат заплатите с 5 на 100 през тази и с 8 на 100 през 2023 година

Данните демонстрират още, че фирмите са склонни да дадат повече пари на чиновниците сиспрямо това, което са възнамерявали през май. Допитване тогава до 461 компании демонстрира, че те са планували междинното нарастване на заплатите за тази година да е със 7%, а през идната - с 8 на 100.

И тогава по-голямо покачване на възнагражденията са възнамерявали компаниите от високотехнологичния бранш – 8% през тази и 10% през идната година. Във фармацевтичния бранш упованията са били заплатите да бъдат нараснали приблизително с 5% през тази година и с 8% през идната.

През 2022 година по отношение на предходната най-голямо нарастване има на заплатите в търговията – с 13,5 на 100, следвано от логистиката – с 8,6 на 100 и високите технологии – със 7,8 на 100. В сферата на бързооборотните артикули възнагражденията са нарастнали със 7,6 на 100, в производството – с 6,6 на 100, а в услугите и фармацията – с 5,6 на 100, демонстрира още изследването. По действия най-вече се покачват заплатите на работещите ИТ – с 8,7% за година, инженеринга – със 7,5%, доставките – със 7,2 на 100 и администрацията – със 7,1 на 100.

Проучването съпоставя и растежа на възнагражденията на обособени специалности, които се срещат в съвсем всички компании. През 2022 година по отношение на 2021 година заплатата на програмистите пораства с 14%, на счетоводителите – със 7 на 100, колкото и на експертите човешки запаси. С 6 на 100 са се повишили заплатите на административните секретари, а на индустриалните мениджъри - с 5 на 100.

Така да вземем за пример бонусът на шефовете на компании е 28% от заплатата, а на висшия мениджмънт – 23%, само че на чиновниците на оперативно равнище той е едвам 10%. Най-често обществените придобивки, които компаниите дават, са спомагателни здравни застраховки. 73% обезпечават безвъзмезден паркинг, 67 на 100 – длъжностен автомобил, а 66% дават ваучери за храна. Сумата на ваучерите обаче пораства поради инфлацията, демонстрират данните на Мърсър.

Към края на май компаниите са давали приблизително по 80 лв. като ваучери за храна, а през септември сумата към този момент е 100 лв.. Средно фирмите дават на чиновниците по 600 лв. на година за превоз,
бонусите за Коледа са по приблизително по 200 лв., а за Великден – по 120 лв..

Инфлацията тревожи фирмите и те имат няколко разновидността, с цел да компенсират чиновниците си. 40% от компаниите показват, че ще усилят бюджета си за 2022 година, а 21%, че ще разширят пакета си от придобивки за тях. Всяка трета компания пък усилва цената на ваучерите за храна. 19% подвигат заплатите на служащите си с % на инфлацията, други 19 на 100 дават изключителни заплащания. 10 на 100 възнамеряват да вдигнат заплатите на чиновниците по-рано от плануваното през 2023 година Не инфлацията обаче, а войната за гении е главната причина компаниите да подвигат заплатите, разяснява Юлзари. И добави, че войната няма да бъде извоювана единствено с хонорари.

Това демонстрират и световните трендове, които Мърсър изследва годишно в изследване измежду изпълнителни шефове, мениджъри човешки запаси и чиновници в над 140 страни в света.

Оцеляващите организации са въздействащите организации, които съумяват да чуят думите и посланията на служащите и да допринесат с съответни стъпки за тяхната реализация, изясни резултатите Татяна Добрева от Мърсър България.

Докато през 2020 година имиджът на компанията е причина номер 9 за чиновниците да останат или стартират работа в дадена компания, то през тази това е причина номер две. 96 на 100 от чиновниците са подготвени да останат или да стартират работа, в случай че компанията стои зад ясна тактика, която им подсигурява резистентност, демонстрира още проучването.

Само 25% от мениджърите обаче бележат прогрес в постигането на тази цел, акцентира Добрева. Като казусът главно е за хората, работещи в отдалечена среда. Водещ приоритет за експертите по човешки запаси остават справедливите хонорари, само че единствено един от трима ревизират вътрешната и външна правдивост при заплатите.

Най-възрастните чиновници са обезпокоени, че ще отпаднат от пазара на труда. 55% от младежите от поколението Z (родените сред 1996 и 2009), са подготвени да изоставен. За промяна на работата са подготвени и 43% от по-възрастните от поколението Y (родени в интервала 1980-1995), а минимум склонни са от потомство X (родени сред 1965 и 1979). Служителите остават на настоящето си работно място поради сигурността, гъвкавостта, конкурентните хонорари, като значими са и здравното и пенсионното обезпечаване. Служителите от най-младото потомство се усещат и минимум разбрани, а бейби бумърите, родени сред 1946 и 1964 година, се усещат забравени.

Все повече компании възнаграждават придобиването на нови умения от личния състав. Това, което стимулира хората да работят, е угаждане на тяхната нужда да бъдат създатели на това, което вършат, изясни Татяна Добрева. 6 от 10 индивида не биха почнали работа, в случай че компанията не им обезпечава еластичност. Според 64% от висшия мениджмънт договорите на свободна процедура ще заместят трудовите контракти.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР