Фирмите ще бъдат принудени да започнат да съкращават работници и

...
Фирмите ще бъдат принудени да започнат да съкращават работници и
Коментари Харесай

Скъп ток удря работници и заплати

Фирмите ще бъдат принудени да стартират да редуцират служащи и да понижават заплати поради повишаването на тока за бизнеса. Това предизвести пред „ Труд “ Васил Велев, ръководител на Асоциация на индустриалния капитал в България.

Работодателите сме изправени пред два разновидността – да редуцираме разноски или да вдигнем цените на стоките и услугите, добави той. Към момента бизнесът заплаща за ток приблизително към 70 лв. за мегаватчас. Много компании, които са на свободния пазар на електрическа енергия, обаче към този момент са получили предупреждения от доставчиците си, че подвигат цената с от 30 до 60%. За някои повишаването към този момент е в действие от 1 януари, а за други то ще стане факт от 1 февруари, изясни Велев.

В същото време двата съществени производители на ток – АЕЦ „ Козлодуй “ и държавната Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “, от които търговците купуват, са повишили цените с едвам 5% за последните девет месеца, сочат плановете на сдруженията. Това демонстрира, че разликата в цените отива не при производителите, а при търговците, изясни ръководителят на АИКБ.

Според него казусът е в неприятното ръководство, тъй като у нас няма свободен пазар на електрическа енергия.
Драстичното нарастване ще се отрази най-много на стоманодобива и производителите на хартиени опаковки и пластмасови произведения, а оттова и на другите артикули и храните, посочи той.

Нещата са трагични, тъй като електрическата енергия образува над 30% от себестойността на продукта, разяснява и изпълнителният ръководител на Българска стопанска камара Божидар Данев. По думите му е естествено цените на артикули и услуги да бъдат нараснали. Не забравяйте, че цената на тока клати цялата стопанска система, добави той.

В момента се получава огромно изнудване на потребителите и клиентите на електрическа енергия в България, твърди ръководителят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев. По думите му електрическата енергия се продава на избрани търговци на избрани цени и доста постоянно с анекси и спомагателни съглашения, след което тази шепа търговци препродават тази електрическа енергия с големи облаги. От това страда цялата стопанска система, тъй като огромните и дребните предприятия ще би трябвало да преразгледат цените на услугите и стоките, които продават, добави Домусчиев.

Четирите национално показани работодателски организации към този момент приканиха своите членове да се върнат към контролирания пазар на ток. Става въпрос за близо 50 000 компании, които са присъединени към електроразпределителната мрежа на ниско напрежение. Ако те изоставен свободния пазар на електрическа енергия, ще се освободят количества за компаниите, присъединени към мрежата приблизително и високо напрежение, и това ще докара до спад на цените, твърди Васил Велев.

Друго решение, което бизнесът предлага, е да се интервенира електрическа енергия от АЕЦ „ Козлодуй “ и Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “. Това може да стане с деблокиране на студения запас, разясни Велев. Според него обаче изкуствено ограничения не се подхващат. Оказва се, че държавните производители вършат по този начин, че да забогатеят частните търговци за сметка на популацията и бизнеса, отсече ръководителят на АИКБ.

В четвъртък всички работодателски организации ще се съберат на съвещание, с цел да решат дали да стартират митинги против скъпия ток. От синдикатите също са удостоверили, че ще поддържат настояванията им, тъй като са застрашени работните места и заплатите на чиновниците.

Мариана Кукушева, Национален браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите:
Покачването ще стартира от брашното, а оттова и хляба
Производители ще минат в сивия бранш


Драстичното нарастване на цената на електрическата енергия за бизнеса с до 60% е извънредно високо и мъчно ще се поеме от бизнес операторите на пазара. Цената на ел. силата въздейства освен в директното произвеждане, само че и върху цента на опаковките, както и на суровините.
Това разяснява Мариана Кукушева, ръководител на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите пред “Труд ”.

Покачването на цените ще стартира от брашното, съобщи тя. “Оттук нататък с оглед това, че в България има висока конкуренция при търговците, а във веригите е въпрос на договаряне, не е толкоз елементарно да бъде изменена доставната цена. Вариантите са два – бизнес операторите да търсят в допълнение кредитиране, а по-лесният вид, към който е допустимо да прибегнат, е сивият бранш ”, разяснява Кукушева. “Хлябът ще нарастне, само че процентът с който ще се увеличи цената, е доста друг за всички производители, по тази причина не може и да се предвижда ”, посочи тя. По думите й продуктът още веднъж ще остане наличен, а нарастванията при месото и млякото ще са по-големи, от тези при хляба.

Според нея е допустимо в първия един месец това да не окаже роля на пазара. Но сигурно ще има банкрути, редуциране на работни места и прибягване към сив бранш, който при хлебопроизводството наближава 50%.

По думите й покачването на тока за бизнеса ще вдигне и цената на горивата.
“Нашето предложение от години насам е да се подходи към диференцирана Данък добавена стойност ставка за храните. Това ще даде опция да има заложени буфери, като операторите ще имат финансовия запас да посрещат такива нараствания ”, добави ръководителят на хлебопекарите и сладкарите.

Бранимир Миланов, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация
Хотелите подвигат цените
Обмислят да се върнат на контролирания пазар

Хотелите и заведенията за хранене обмислят да вдигнат цените си, в случай че от 1-ви февруари влезе в действие плануваното нарастване с 60% на свободния пазар за електрическа енергия. С какъв брой тъкмо ще нарастнат услугите им към момента не може да се реши, съобщи един от тримата ръководители на Управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Бранимир Миланов.

Туристическият бизнес обаче сигурно е енергоемък и най-малко 10% от разноските на хотелиери и ресторантьори са за ток, изясни Миланов. Затова и ще се наложи цените на нощувките и на храненията да се усилят, стана ясно от думите му. От бизнеса въпреки всичко се надяват и плануваното нарастване да не влезе в действие. Ако въпреки всичко то се случи, на непознати и български туристи ще се наложи да заплащат най-малко с 5 на 100 повече, в сравнение с в този момент.

Според други представители на бранша хотелиерите ще се принудят и да понижат разноските си за електрическа енергия, да стопират климатици или да понижат вентилацията в постройките, с цел да могат да компенсират новите цени. Това естествено ще се отрази на качеството на услугата, тъй като клиентите ще стоят на по-студено през зимата и на по-топло през лятото или пък в стаи със застоял въздух. Друга мярка, която разискват от бранша, е да се върнат на контролирания пазар на електрическа енергия, като съгласно тях фрапантното и необяснимо нарастване с 60 на 100, евентуално цели да се случи точно това.

Румен Порожанов,
министър на земеделието:
Няма да има нарастване на храните


Не се чака нарастване на цените на питателните артикули, поради повишаването на тока, разяснява за “Труд ” министърът на земеделието Румен Порожанов.

Според него има стабилизиране на цените в отглеждането на животни и фрапантно нарастване няма да има. По думите му постоянно при предпоставки за по-висок ток, има и прогнози за по-скъпа продукция и бизнесът постоянно заема тази позиция. “В производството има и доста дотации и предпоставки за повишение на цената към преработвателите не би следвало да има ”, добави министърът.

Той към този момент е приказвал с представители на огромните вериги у нас и те са го уверили, че цените са им препоръчани от специалистите по ценообразуване.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката:
Държавата не може да контролира свободния пазар


Няма дефицит на пазара на електрическа енергия, разяснява министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Националната електрическа компания (НЕК) да вземем за пример е предложила на борсата 70 хиляди мегаватчаса в интервала сред 1 и 9 януари. Продадени са обаче са едвам 19 хиляди мегаватчаса, добави тя по Българска национална телевизия.

Петкова прикани при подозрение за деформиране на пазара участниците да сигнализират контролните органи – в тази ситуация Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), която да ревизира дали има далавера, картели или други непозволени от закона съглашения сред участниците.

“Държавата не може да контролира договорните връзки на свободния пазар ”, сподели Петкова. Тя напомни, че токът е стока, цената й се дефинира на пазарен принцип и би трябвало да свикнем да търгуваме с нея.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР