Фирмите, които извършват ремонт на трасето между граничния пункт Калотина

...
Фирмите, които извършват ремонт на трасето между граничния пункт Калотина
Коментари Харесай

Щрабаг ще бъде глобена за лоша организация на движението на магистрала Европа

Фирмите, които правят ремонт на трасето сред граничния пункт " Калотина " и Драгоман от автомагистрала " Европа ", ще бъдат санкционирани поради неприятната организация на придвижване в сектора. Това заяви пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

На строителите са изпратени предложения за сформиране на актове по реда на Закона за административните нарушавания и наказанияот Регионалната дирекция за народен строителен надзор (РДНСК) София област.

Санкцията, която може да им бъде наложена по закон, е сред 1000 лева и 5000 лева

Става въпрос за първите 15 километра на автомагистрала „ Европа “, които се строят от обединяване, с участници австрийската " Щрабаг " ЕАД,която държи 1% от концесията на летище „ София “, " Страбаг Сп. з.о.о., Полша " и " Битумина ГмбХ-България " ЕООД. Те работят на обекта от началото на 2020 година и трябваше да го завършат при започване на 2022 година, само че в този момент срокът е продължен до доникъде на тази година. Договорът с тях е за близо 165 млн. лева, като средствата се обезпечават от оперативна стратегия „ Транспорт “ 2014 – 2020 година

За налагането на глобата беше обявено още на 13 ноември по време на среща сред вицепремиера и министър на районното развиване и благоустройството " (АПИ). Тогава той пусна видоклип на възмутени жители и съпостави прекосяването през сектора като „ терористична офанзива “. Караджов сподели, че е получил десетки сигнали от жители за безобразния метод, по който е проведено придвижването. По тази причина е разпоредил инспекция.

Нарушенията

Началникът на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) инж. Лиляна Петрова заяви, че дружно с специалисти от РДНСК Софийска област неотложно са създали ревизия на място на 11 януари 2022 година и това, което са открили, не се разграничава от показаното във видеоматериала.

Установени са редица пропускисвързани с организацията на придвижването по цялото трасе. Липсват ограничаващи табели, а светлинната сигнализация е незадоволителна. Светлини има само първоначално и края на трасето.

При прекачване на придвижването " от ляво в дясно " или " от дясно в ляво " липсват знаци и светлинна сигнализация, а поставените ограничаващи табели са незадоволителни, са открили още инспекторите.

Знаци няма и за вход или излаз към съществуващите пътища по трасето.

На места пътните знаци са сложени на земята, облегнати на стойка, ограничаващите табели и знаците са нечисти, а краткотрайната маркировка е в неприятно състояниеса открили още проверяващите.

Това са и аргументите да им бъде наложена глоба.

АПИ също ревизира случая

Агенция " Пътна инфраструктура " също е почнала инспекция, а резултатите би трябвало да са подготвени до края на тази седмица, се споделя в известието на Министерство на регионалното развитие.

По време на срещата на 13 януари с вицепремиера Караджов обявиха, че съвсем ежедневно са на инспекции за организацията на придвижването, само че нямало какво повече да се направи.

Временната организация за придвижване при разширението на сектора от автомагистрала " Европа " се съгласува с пътната организация. АПИ утвърждава схемата, а по-късно изпълнителите я извършват. На 13 януари от АПИ твърдяха, че строителите са изпълнили утвърдената скица.

Сега обаче се оповестява, че АПИ ревизира плана за краткотрайна организация и възнамерява да глоби компаниите за нарушаването му.

Вицепремиерът Гроздан Караджов се извинява на всички български и непознати жители, които са били принудени да пътуват по рисковото трасе, се споделя още в известието на Министерство на регионалното развитие.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР