Фирми от орбитата на почетния председател на ДПС Ахмед Доган

...
Фирми от орбитата на почетния председател на ДПС Ахмед Доган
Коментари Харесай

Фирми до Доган купиха на безценица над 1400 дка от община на ГЕРБ

Фирми от орбитата на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган са станали притежатели на 1411 дка земеделска земя, продадена на търг от пернишката община Радомир. Общата сума, за която е купена голямата повърхност, е 107 563 лева, или около 76 лева на декар, сподели информация на " Сега " в имотния указател.

Сделката за земята е станала допустима след решение на общинския съвет в Радомир, който на 7 декември 2020 година преобразува 8 парцела от обществена в частна общинска благосъстоятелност. Веднага по-късно общинарите дават единодушие да се организира търг с очевидно наддаване за продажба на парцелите. Предложението за това е на кмета Пламен Алексиев, който с поддръжката на ГЕРБ управлява общината от 2011 година Решението на локалния парламент е взето с 13 гласа " за " и 3 " срещу ".

Най-големият от продадените парцели е с площ 579 408 кв. м и е платен на 10 юни 2021 г. от компанията " Хермес Солар " за 43 499 лева - малко над първичната тръжна цена. Същото сдружение печели търга и за прилежащия имот с площ 139 892 кв. м, като за него заплаща на общината 10 502 лева " Хермес Солар " е известна с това, че е притежател на имението в парк " Росенец ", популярно като сарая на Доган, защото се употребява от него. Иначе като съучастник във компанията с 95% дял е записана Снежана Карова, а 5% се имат от съветския жител Георгий Ваграмович Серопян.

Останалите 6 общински парцела, продадени на търг, са добити от сдружението " Блу Енержи " на 28 май 2021 година Общата им повърхност е 691 543 кв. м, като за тази земя е платено 53 562 лева Най-големият имот от договорката, който е 177 дка, е струвал 15 029 лева Фирмата " Блу Енержи " е основана през 2017 година и е директно обвързвана с Доган. Първоначално едноличен притежател ѝ е някогашният народен представител от ГЕРБ Янко Здравков. Впоследствие " Блу Енержи " става акционерно сдружение и в съвета на шефовете влиза Нина Петрова-Кашкина. Освен че същата жена е съучастник в " Хермес Проджект " ООД дружно със Снежана Карова, тя е и шеф в сдружението " Делта Епсилон ". То е еднолична благосъстоятелност на Топлоелектрическа централа " Варна " на Доган и ръководи така наречен сараи в Бояна.

" Сега " изпрати запитване до община Радомир кой е лицензираният оценител, който е предложил първичната тръжна цена за 8-те парцела. По какъв метод е изчислено, че 579 дка могат да костват едвам 43 хиляди лв.? Какви са претекстовете на кмета Пламен Алексиев да изиска продажбата на въпросните имоти? На нито един от въпросите не ни беше отговорено.

Според кадастралната карта земята, която е продадена, е земеделска, а против начина за трайно прилагане е записано " скали ". На сателитни фотоси в Гугъл Earth обаче се вижда, че не става дума за мъчнопроходим, неизползваем терен в планината, а по-скоро прилича поле, през което минават и голям брой черни пътища.

Според Националния статистически институт цената за декар земеделска земя според от района и метода ѝ на прилагане е варирала сред 300 и 1000 лева през 2021 г. В случая става дума за голяма площ близо до София и Перник. " Сега "  направи съпоставяне с други търгове за земя от същата категория, каквато е продадената от община Радомир. Например преди месец община Асеновград е оповестила търг за продажба на 20 826 кв. м земеделска земя, записана като " скали ", с начална цена от 36 670 лева Това е над 2 пъти повече, в сравнение с фирмата  " Блу Енержи " е платила на община Радомир за 177 дка.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР