Фирми-доставчици по схемите Училищен плод и Училищно мляко се оплакаха,

...
Фирми-доставчици по схемите Училищен плод и Училищно мляко се оплакаха,
Коментари Харесай

Фонд Земеделие бави разплащанията към доставчиците на Училищен плод и Училищно мляко

Фирми-доставчици по схемите " Училищен плод " и " Училищно мляко " се оплакаха, че Фонд " Земеделие " бави или отхвърля да им изплати сумите по доставките. Съгласно Наредбата, след осъществяване на доставките в период от 3 месеца фондът е задължен да възвърне разноските на фирмите-доставчици. Това обаче не се случва, съобщи на конференция в Българска телеграфна агенция Милена Рашева, шеф на една от компаниите, включени в програмата.
По думите й компаниите доставят безплатните закуски с персонално финансиране и имат издадени фактури за фактически осъществени количества и импортирани налози за осъществените доходи. Въпреки това Държавна фирма " Земеделие " забавя или отхвърля изплащането им. Последиците от това са неизплатени трудови хонорари на личния състав, отговорности към Национална агенция за приходите и просрочени заеми към финансовите институции.
Рашева акцентира, че за осъществените доставки през ноември, декември и януари не е получила нито лев от ДФЗ. Затова е отправила покана към Фонда за непринудено заплащане. Но в случай че от институциаята не изплатят дължимите суми, ще се наложи компанията да си ги изиска от образователните заведения, тъй като доставките би трябвало да бъдат заплатени.
Представителите на общо четири фирми-доставчици от цялата страна участваха в конференцията и обявиха своите искания към Фонд " Земеделие ".
Рашева прикани казусът да бъде решен, с цел да не се откажат учебните заведения да вземат участие в програмата. Да не разрешаваме нещо, което девет години работи, да се трансформира в следващия провален план, добави тя.
Отговорът на Фонд " Земеделие " бе, че въпросните компании сега се проверяват за административни нарушавания и по тази причина се бавят разплащанията с тях. Ние сме показани като безсъвестен и неточен сътрудник, което не е правилно, безапелационен бе шефът на Дирекция " Противодействие на измамите " към ДФЗ Димитър Димитров. По думите му по отношение на компанията на госпожа Рашева се прави инспекция по сигнал и няма нито закъснение, нито отвод от страна на Фонда да се ангажира с разплащане.
Димитров прикани да не се употребяват децата като средство за разрешаване на един съответен проблем и увери, че ДФЗ е подхванало всички нужни ограничения за естественото протичане на програмата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР