Фирмата за детски стоки Хиполенд е нарушила Закона за защита

...
Фирмата за детски стоки Хиполенд е нарушила Закона за защита
Коментари Харесай

Съдът премисли: Глобата на КЗК за ”Хиполенд” е правилна

Фирмата за детски артикули " Хиполенд " е нарушила Закона за защита на конкуренцията със заблуждаваща потребителите реклама. Комисията за защита на конкуренцията не е тълкувала превратно обстоятелствата и вярно я е глобила със 124 590 лева

Това излиза от на Административен съд - София област, подписано от арбитър Милка Итова. Този правосъден акт обръща на 180 градуса на различен състав на същия съд отпреди година. Тогава арбитър Георги Николов отмени имуществената глоба и постанови Комисия за защита на конкуренцията да заплати на " Хиполенд "  4100 лева такси и разходи по делото.

Компанията , откакто по време на летните митинги против държавното управление и основния прокурор Иван Гешев притежателят й Мариан Колев намерено застана на страната на недоволните. Повод за реакцията на Колев бе, че синът му бе измежду " респектираните " от полицията стачкуващи. След това обаче фирмата стана обект на масирано внимание и инспекции от Национална агенция за приходите, митниците, Министерство на вътрешните работи, Държавната организация по метрология.

Производството против " Хиполенд " в Комисия за защита на конкуренцията започва по сигнал на жител от април 2020 година, че компанията прави промоционална акция за артикули, без да посочи, че количествата им са лимитирани. КЗК приема, че в действителност има заблуждаваща реклама, така като във Facebook, Инстаграм, Google, онлайн магазина и известията по имейл до клиентите нямало напътствие, че количествата на промотираните артикули са лимитирани. Това го пишело единствено в уеб страницата на компанията. Според Комисия за защита на конкуренцията това обръщение се възприемало от потребителя в дословен смисъл, като оставяло усещането, че в случай че покупката не може да се реализира в онлайн магазина, то продуктът можело да бъде платен във всеки физически магазин през целия интервал на промоцията. Според комисията хората щели да вървят до магазините да търсят желаните артикули, и като не ги намерят, щели да си купят други. Съдия Николов одобри, че на потребителите в уеб страницата на " Хиполенд " правилно се дава информация за наличностите. Магистратът изясни в решението си азбучния принцип на промоциите - те допускат дребнавост на количествата и това точно е разумното схващане на всеки консуматор. Аргумент на съда беше и че в кампанията са вземат участие 2550 броя от 99 продукта. В последния ден е имало останали 1558 броя от 93 продукта, т.е. не може да са одобри, че не е било обезпечено задоволително количество от рекламираните артикули в границите на цялата акция.

Комисия за защита на конкуренцията обаче апелира това решение пред Върховния административен съд. И предишния ноември висшите съдии Татяна Хинова, Тодор Петков и Красимир Кънчев (докладчик) решението на арбитър Никилов и връщат проблема за изговаряне от различен състав на първоинстанционния съд. Пред висшия съд прокуратурата пледира, че решението на арбитър Николов е вярно и законосъобразно и би трябвало да бъде оставено в действие. Съдиите обаче са на друго мнение. Според тях то е голословно и постановено при позволени основни нарушавания на съдопроизводствените правила. " Съдебният състав не е възприел правилно претекстовете на Комисия за защита на конкуренцията и е изместил предмета на разногласието ", считат висшите магистрати. И изясняват, че административният съд е следвало да провери дали в магазините на " Хиполенд "  са били налични промотираните артикули по време на рекламния интервал. Дават се и инструкции каква експертиза е трябвало да назначи съдът.

Така делото се озовава при Милка Итова. Тя беше член на Висшия правосъден съвет и когато мандатът й завърши се възползва от така наречен кариерен бонус, който важеше по това време - да си избере къде да работи след съвета. Итова избра да не се връща в Софийския градски съд, а избра Административния съд на София-област.

Тя назначава експертиза, заключението на която е, че " наличността на рекламираните артикули е извънредно дребна. За някои от продуктите са налични по-малко от пет бройки и то разпръснати по магазините в цялата страна. (...) В централния склад на сдружението съвсем липсват бройки от рекламираните артикули, а същите се намират в магазините в страната ". Съдия Итова удостоверява всички заключения на антимонополната комисия и оставя решението й в действие.

И нейният акт обаче не е финален и " Хиполенд " има право да го нападна пред Върховния административен съд.

От " Хиполенд " разясняват пред, че с това си решение съдът на процедура влиза в ролята на юрист на Комисия за защита на конкуренцията и дописва причините ѝ, което е неприемливо. " Съдът изземва функционалностите на Комисия за защита на конкуренцията и проучва с какъв брой бройки от даден продукт е разполагало " Хиполенд " АД при започване на промоцията като преценя на тази база, че тези бройки били " изцяло незадоволителни ", с цел да покрият понятието " задоволителна наличност ", показват от компанията. Според сдружението над 61% от първичните наличия са били налични и в края на акцията. " В края на рекламната акция единствено 6 от включените в нея 99 модела LEGO са с изчерпана наличност в комерсиалните обекти и в онлайн магазина, което съдът определя като " изцяло незадоволително ", споделят от сдружението.

От " Хиполенд " обръщат внимание и на скоростта, с която е постановено решението на арбитър Итова - единствено за 7 работни дни, което е извънредно извънредно за български съд. За съпоставяне, решението на съда, с което наложената от Комисия за защита на конкуренцията санкция бе анулирана като противозаконна, е постановено за 50 дни. От компанията прибавят, че на 14 април 2022 година ръководещите внесоха в Народното събрание законопроект, който приключва мандатите на сегашните членове на Комисия за защита на конкуренцията и ги понижава от 7 на 5 години. Изборът на нови членове би трябвало да стане до месец след приемането на поправките в Закона за защита на конкуренцията.

Мандатът на сегашните членове на Комисия за защита на конкуренцията беше повишен безусловно в " 12 без 5 " в края на държавното управление на Бойко Борисов, преди парламентарните избори през април 2021 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР