Фирмата Роудуей кънстракшън е една от 8-те компании, получили лъвския

...
Фирмата Роудуей кънстракшън е една от 8-те компании, получили лъвския
Коментари Харесай

Най-големите клиенти на ББР са Румен Гайтански и ПИБ

Фирмата " Роудуей кънстракшън " е една от 8-те компании, получили лъвския къс заеми от държавната Българска банка за развиване, за които заяви служебният министър на стопанската система Кирил Петков. Тя е получила най-големия кредит в историята на ББР - близо 150 млн лв., заяви във фейсбук профила си депутатът от 45-то Народно заседание Владислав Панев (Демократична България).

С този кредит  " Роудуей кънстракшън "  е купила " Пътстройинженеринг " АД - относително дребна компания със седалище в кърджалийското село Груево. Предишният притежател на  " Пътстройинженеринг " е предприемачът Румен Гайтански.

" Тези 150 млн. лв. се заплащат на предходния притежател на компанията  - " Био майнинг " на Румен Гайтански Вълка. Същата " Био майнинг " строи по думите на държавните органи нелегално на територията на Държавно ловно стопанство Искър (където от месеци чакаме кмета Фандъкова да издаде заповед за събаряне) ", написа Владислав Панов.

Той цитира данни от Търговския указател, от които е видно, че кредитът е даден при лихва 3.75%. " Кредитът е много преференциален, не поради лихвата от най-малко 3.75 %. А тъй като вноската по главницата за 2020 година е едвам 170 хиляди лв.. Малко над 0.1% от общия размер. Вероятно огромната част от заплащанията са планувани към датата на падежа през 2029 година. Дето се вика, до тогава я камилата, я камиларя ", разяснява Панов.

" Иначе длъжникът " Роудуей " е на загуба от 3.4 млн лв. за 2019 година. Консолидираните активи са за 169 млн лв., от които 159 милиона са в графата " комерсиална известност ". Ако не сте наясно какво значи това, това е разликата сред счетоводната стойност на един актив (придобитите от " Роудуей акции " на " Пътстройинженеринг " ) и цената, на която е закупен той. Дано ББР са си свършили работата добре и тази известност е действителна ", написа още Панов.

 

Отново Владислав Панев разгласява и коя е втората най-голяма инвестниция на ББР. Става дума за налетите 140 милиона лева в нарастването на капитала на ПИБ предишното лято. Покупката беше осъществена на цена 5 лв. на акция, при пазарна цена от 2.60 лева, а сега е единствено 1.50 лева, написа Панев и добавя " загуба от 100 млн. лева на страната дотук ".

" Бойко Борисов тогава сподели, че сме щели да си върнем парите с лихвите (друг е въпросът, че върху акции не могат да се начисляват лихви). Тогавашният министър Лъчезар Борисов пък разправяше, че ББР щяла да има надзор върху ръководството на ПИБ. Е, след това на общо заседание на частната банка изобщо не беше подложен въпроса за държавни представители в ръководството й, нищо че ББР към този момент е притежател на близо 20% от капитала. ", написа Панев в профила си във " Facebook ".

В неделя служебният министър на стопанската система Кирил Петков разгласи, че стартира проверка в Българска банка за развиване, основана да кредитира дребни и междинни компании,  заради раздадени близо 1 милиарда лева на 8 големи компании. Над 500 млн. лева от тях са раздадени на 4 компании, свързани с Делян Пеевски съгласно журналистически следствия.

" Очевидно министър Кирил Петков знае повече от мен за инспекцията в Българската банка за развиване. Около 1 милиарда са дадени на 8 компании, които са всичко друго, само че не е и дребни. Факт е, че те са свързани с няколко знакови лица. Едното е Делян Пеевски. За мен това е скандално, тъй като това е държавна банка. Оказва се, че главната активност на страната е да крепи огромния бизнес ", разяснява представителят на служебния кабинет Антон Кутев пред Нова телевизия.  " Няма да спрем дотук. Дали инспекцията ще стигне до прокуратурата ще разберем тази седмица ", добави Кутев.

Очаква се през днешния ден ББР да излезе с позиция по изнесените данни от служебния министър на стопанската система Кирил Петков. " Сега " чака също Министерството на стопанската система да изнесе имената и на 8-те компании с най-големи заеми от държавната банка.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР