Фирмата-изпълнител се похвали само с един реализиран подобен проект –

...
Фирмата-изпълнител се похвали само с един реализиран подобен проект –
Коментари Харесай

Технологията за преработка на утайниците уж модерна, но внос от…Нигерия

Фирмата-изпълнител се похвали единствено с един осъществен сходен план – в африканската страна

Сериозни са публичните терзания от технологията за преправка на нефтените утайници на площадката на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД.

На общественото разискване на отчета по Оценка на въздействието върху околната среда, провело се нощес в Експоцентър „ Флора “ участваха специалисти и някогашни чиновници на комбината, които показаха терзанията си от метода за унищожаване на езерата.

Както Флагман.бг писа в идващите 3 години би трябвало да бъдат утилизирани 450 хиляди кубични метра нефтени утайки. Те са насъбрани преди приватизацията на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД и страната има ангажимент да ги рекултивира.

Висшият експертен екологичен съвет към Министерство на околната среда и водите е определил оптималната сума от 28 млн. лв. за премахването им.  

Процедурата по желание на реализатор стартира още по времето на Тройната коалиция и се печели от никомунеизвестната „ ААА Construction &Development Corp “, която е записана в Маями, само че е с италиански притежатели.

Компанията предлага да се оправи с казуса посредством нискотемпературна пиролиза, изземването от басейните, обезводняването, подаването към секция за пиролиз, обособяване на целеви артикул, който ще бъде влаган в производството на котелно гориво и корав излишък, който ще бъде изгарян. Температурата, при която ще се реализира процеса е сред 400 и 500 градуса.

Експерти дефинираха тази технология за „ примитивна “ и извънредно рискова. Те са безапелационни, че има доста по-модерни начини.

От компанията обаче настояват, че това е актуален способ, който не застрашавал околната среда.

Министерство на околната среда и водите също има известни запаси, защото дава напътствие за използването на „ най-хубави налични практики по член 99а от Закона за запазване на околната среда, защото нямало задоволително доказателства, че отделящите се от пиролайзера газове ще спазят нормите за възможни излъчвания.

Другото противоречие, установено от Министерство на околната среда и водите, е неналичието на система за непрестанен мониторинг на димните газове.

На публичното разискване участваха жители и специалисти. Един от тях – Йордан Костадинов изрази терзания, че тази технология ще е ефикасна.  Той е бил 10 години шеф на производството, което е натрупало утайките. Категоричен е, че съставът е подобен, че не е допустимо да се преработи с този способ.

Йордан Костадинов напомни, че е направено изследване от австрийска компания, която предлага изгаряне на отпадъците с над 1700 градуса, тъй като има сериозна заплаха от изпускането във въздуха на канцерогенни съставки.

„ Само тази технология може да подсигурява, че няма да има рискови боклуци в изпусканите газове. Песимист съм, че с този способ ще съумеете, който в този момент ни представяте ще съумеете. Некондензираните паролизни газове къде ще отидат? “, запита Йордан Костадинов, след което зададе и основния въпрос – има ли „ ААА Construction &Development Corp “ референции за сполучливо осъществен сходен план.

След къса суетност представителката на компанията, присъстваща на разискването, разгласи че имали подобен осъществен проект…в Нигерия.

На публичното разискване участва представителка на компанията, тайнствен италианец, говорещ на главно равнище български език и двамата проектанти, наети като подизпълнители.

Процедурата ще продължи, само че по всичко проличава, че след двете публични разисквания, извършени в понеделник в Камено и вторник в Бургас, обществото не е готово да одобри този способ и го счита за рисков.

Вижте повече от полемиката във видеото:



 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР