Финтех браншът изпраща най-успешната си година. Това обясниха Георги Пенев,

...
Финтех браншът изпраща най-успешната си година. Това обясниха Георги Пенев,
Коментари Харесай

24,6 % ръст на общите приходи на финтех компаниите за годината, всеки служител е заработил по 200 000 лв.

Финтех браншът изпраща най-успешната си година. Това обясниха Георги Пенев, ръководител на Българската финтех асоциация (БФА) и доц. Деян Радев, взел участие в правенето на обичайния си Годишен доклад на организацията пред БНР.

През 2021 година в България оперират 156 финтех компании, над 90% от които са дребни и междинни предприятия, най-вече от София, Варна и Пловдив. Приходите им възлизат на 1,8 милиарда лева, или 1.3% от Брутният вътрешен продукт на страната. Въпреки световната икономическа неустойчивост данните сочат, че общите доходи на финтех фирмите са се повишили с 24.6%, a по повод работещите в бранша, се наблюдава 25% растеж на заетостта, достигащи рекордното за промишлеността равнище от 11 862 души през 2021 година Средното брутно заплащане в бранша е 3248 лева - два пъти над междинната заплата за страната. 44% от хората в бранша са дами, а междинната възраст на чиновниците е 35,4 години.

В годината от възобновяване от пандемията имаме 9 нови компании. Инвестициите във финтех промишлеността в България бележат рекордни стойности и забележителен растеж, дължащ се на положителната среда за развиване на предприемачеството. 290% е междинният растеж на приходите на топ 10 най-бързо развиващите се финтех компании. Всеки чиновник на финтех промишлеността заработва към 200 хиляди лв. за своята компания годишно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР