Финландското министерство на отбраната планира покупката на израелски зенитно-ракетни комплекси

...
Финландското министерство на отбраната планира покупката на израелски зенитно-ракетни комплекси
Коментари Харесай

Финландия ще пази небето си с най-мощната израелска ПВО система

Финландското министерство на защитата възнамерява покупката на израелски зенитно-ракетни комплекси " Прашката на Давид " за 316 млн. евро, оповестява Defense News.

Сделката беше оповестена незабавно след влизането на страната в НАТО и с нея тя ще стане първият задграничен оператор на системата. Тя е най-новото попълнение в Противовъздушна отбрана арсенала на Израел и е в положение да поразява разнообразни цели в радиус от до 250 км.
 Заради Русия НАТО може да изпрати 40 000 бойци в Латвия
Заради Русия НАТО може да изпрати 40 000 бойци в Латвия

Това разгласи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг

Контекст : Финландия има голяма сухопътна граница с Русия и сложни връзки (и няколко войни в миналото) с нея. През годините армията ѝ е употребила както руско, по този начин и западно оръжие.

Към момента най-мощният ЗРК на въоръжение в скандинавската страна е норвежката система NASAMS, от която са налични 8 батареи. Тя е със междинен обхват и ѝ е поверена отбраната на столицата Хелзинки.
 Финландия купува ракети от Швеция и Израел, със средства по ускорена стратегия за въоръжаване
Финландия купува ракети от Швеция и Израел, със средства по ускорена стратегия за въоръжаване

Двете покупко-продажби са на почти идентична стойност

След нахлуването на Русия в Украйна финландското военно и политическо управление се отхвърли от дългогодишния си извънблоков статут и се пое курс към влизане в НАТО. В отговор Москва разгласи, че вижда разширението на Алианса като риск за своята сигурност и ще отговори " уместно " - с увеличаване на военните си сили наоколо до северната страна. Финландия стартира усилена рационализация на своята войска, която ще обхване и противовъздушната защита.

Какво се случи : От израелското Министерство на защитата обявиха, че договорката е подготвяна няколко години. Тя включва ракети, установки и радари. В производството на комплексите ще вземат участие и финландски компании. Допълнително ще се подпише контракт, с който да се подсигурява наличността на основни съставни елементи и аварийни елементи.

Детайли : " Прашката на Давид " (от старозаветния сюжет за Давид и филистимеца Голиат) е взаимна разработка на Израел и Съединени американски щати, като се създава от компанията Rafael. С него еврейската страна желае да размени американските комплекси " Хоук " и " Пейтриът ".

" Прашката на Давид " е със междинен до дълъг обхват на поразяване - може да унищожава балистични и крилати ракети, дронове и самолети, отдалечени на сред 40 и 250 км от установката. Израелските въоръжени сили го комбинират с друга система - " Железен купол ", която пък е с дребен обхват.
 Украинското небе е полигон за Противовъздушна отбрана системите на най-малко 6 страни
Украинското небе е полигон за Противовъздушна отбрана системите на най-малко 6 страни

Киев отбива съветските офанзиви с композиция от руски и разнородни западни комплекси

Работата по плана стартира през 2006 година, като първите планове застъпиха на бойно дежурство през 2017 година, а за първи път комплексът е употребен в действителна конюнктура през 2018 година

Какво следва : Съединени американски щати, като страна, участваща в плана, би трябвало официално да одобрят договорката. Към момента няма публична информация по кое време се чака да стане това, само че с оглед геополитическата обстановка не наподобява доста евентуално във Вашингтон да се забавят.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР