Финландската полиция претърси дома на репортерка и иззе компютъра й,

...
Финландската полиция претърси дома на репортерка и иззе компютъра й,
Коментари Харесай

Полицията претърси дома на репортерка във Финландия след статия за сигурността

Финландската полиция претърси дома на кореспондентка и иззе компютъра й, откакто тя се пробвала да го унищожи, с цел да отбрани източници, свързани с материал за сигурността, съобщи " Ройтерс ", като се базира на нейния вестник.

В изявление, оповестено от в. " Хелзингин саномат ", Лаура Халминен сподели, че се пробвала да счупи с чук своя преносим компютър в дома си, само че компютърът почнал да пуши и тя извикала пожарната.

Полицаите, които пристигнали в дома й дружно с пожарникарите, с цел да проверяват пожара, взели компютъра и претърсила жилището й, съобщи полицията. Подобна интервенция е необичайност за Финландия, която е на челните места в света по отбрана на медийната независимост.

Случаят бил обвързван със публикация за финландски разследващ център, която Халминен и различен публицист написали в събота. В публикацията се твърдяло, че центърът следил прилежаща Русия и се предвиждало да получи нови пълномощия за следене на финландците в интернет.

След публикуването на публикацията финландският президент Саули Нинистьо съобщи, че управляващите са почнали следствие за приключване на информация, употребена в материала.

Халминен сподели в изявлението, че решила да унищожи компютъра, " с цел да подсигурява, че източниците са предпазени по допустимо най-хубавия метод ". Няма информация някой да е задържан или упрекнат по случая.

" Хелзингин саномат " дефинира акцията в дома на журналистката като " доста притеснителна " и сподели, че полицията е взела също по този начин телефон и флашки. Според основния редактор на вестника Каюс Ниеми сходен обиск на жилище на публицист е нещо извънредно във Финландия, която заема трето място в международния показател за независимост на медиите на организацията " Репортери без граници " за 2017 г, след Швеция и Норвегия./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР