Финландската енергийна група TVO отново отлага редовното производство на електроенергия

...
Финландската енергийна група TVO отново отлага редовното производство на електроенергия
Коментари Харесай

Ново забавяне в работата на финландските ядрени реактори след нахлуването на Русия в Украйна

Финландската енергийна група TVO още веднъж отсрочва постоянното произвеждане на електрическа енергия в новия нуклеарен реактор Олкилуото 3 за март, единствено няколко дни откакто разгласи начална дата през февруари.

Операторът TVO разгласи последното закъснение на фона на опасенията от дефицит на сила след нахлуването на Русия в Украйна за оборудването, което към този момент изостава с повече от 12 години от графика.

Очакваше се реакторът да бъде пуснат в употреба през декември, само че тази дата беше изместена за февруари, откакто през октомври TVO заяви, че е разкрила щета в помпите за захранваща вода, ситуирани на турбинния остров на Олкилуото 3.

В момента тече в детайли следствие на пукнатините, което, както призна компанията, се е оказало " изключително мъчно ".

" Производството на електрическа енергия от Олкилуото 3 ще бъде продължено във вторник, 27 декември 2022 година По време на тестовото произвеждане ще бъдат създадени почти 1,3 тераватчаса електрическа енергия ", се споделя в изказването на TVO.

" Все още остават към 10 значими теста. Редовното произвеждане на електрическа енергия би трябвало да стартира на 8 март 2023 година

" Разследването на повредите в помпите за захранваща вода на Олкилуото 3 е главно приключено ", добави компанията, като съобщи, че пукнатините най-вероятно са породени от тестовото произвеждане, при което помпите се употребяват при необикновени условия.

" По време на индустриалните проби помпите за захранваща вода са били експлоатирани отвън обсега на естествената приложимост, което е довело до по-високо от естественото натоварване на помпите ", изясни тя.

Финландия очакваше да разчита на новия реактор за потребностите си от електрическа енергия тази зима, поради опасенията за дефицит на сила, откакто Русия, главен снабдител за Европа, нахлу в Украйна.

Но единствено през тази година постоянната дата за произвеждане беше отлагана неведнъж. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР