Финландия започна борбата си с фалшивите новини още през 2014

...
Финландия започна борбата си с фалшивите новини още през 2014
Коментари Харесай

Как Финландия печели борбата с фалшивите новини

Финландия стартира битката си с подправените вести още през 2014 година и залага на мощен народен разказ и обучение в духа на сериозното мислене още от учебно заведение. Това споделя репортаж на Си Ен Ен, отдаден на напъните на страната да предотврати непозната интервенция в евроизборите тази седмица.

Образователните начинания на скандинавската страна стартират след анексацията на Крим от Русия и са ориентирани към елементарни жители, студенти, публицисти и политици. През 2015 година президентът Саули Нинистьо прикани всеки финландец да поеме отговорност за битката с дезинформацията. Година по-късно страната привика американски специалисти, които да обучат институциите по какъв начин да разпознават подправените вести, да схванат какво ги прави елементарно разпространими и да развият тактика против тях. Образователната система също бива изменена по този начин, че да даде превес на сериозното мислене.

" Това не е проблем единствено на държавното управление, цялото общество е на мушката. Вършим си работата, само че отбраната на демокрацията е работа на всички ", споделя Юси Тойванен, който води един подобен курс и е експерт по връзки към офиса на премиера. " Учителят в детската градина е първата линия на отбрана ".

На учебно заведение

Във Френско-финландското учебно заведение в Хелзинки група десетокласници споделят отзиви какви ще са главните тематики на идните избори. Разделени на групи по другите въпроси, те се трансформират в " цифрови детективи " - събират информация и се пробват да отличат истина от неистина.

Сред дилемите им е да преценяват дали видеа в " Ютюб " са правилни, да сравнят медийните пристрастия в серия публикации с " кликбейт " заглавия, да разясняват по какъв начин дезинформацията въздейства върху човешките страсти и даже да се опитат сами да напишат подправена вест.

" Искаме преди студентите ни да " харесат " или да споделят нещо в обществените мрежи, да се запитат – кой е написал това? Къде е оповестено? Мога ли да получа същата информация от различен източник? ", споделя шефът на учебното заведение Кари Кивинен. Той обаче има подозрения за това до каква степен финландският образец може да бъде употребен от други страни. " В последна сметка, мъчно е да изнасяш народна власт. "

Националният разказ

През 2016 година Финландия събира непознати специалисти, с цел да си построи тактика против съветската агитация. " Те знаеха, че Кремъл се бърка във финландската политика, само че нямаха подтекст, в който да интерпретират това. Чудеха се дали значи, че Русия ще нахлуе в страната, дали значи война ", споделя Джед Уилърд, шеф на Центъра за световна ангажираност " Франклин Делано Рузвелт " в Харвардския университет. Уилърд е бил един от специалистите, наети от Финландия.

Дейността му се е фокусирала върху една задача: да развие мощен народен разказ, вместо да се пробва да опровергава лъжливите изказвания.

" Финландците имат неповторима, специфична мощ в знанието кои са. Това кои са те произлиза директно от човешките права и върховенството на закона – нещата, които ги няма в Русия ", споделя Уилърд.

Но скандинавската страна е имала здрава основа, върху която да стъпи – тя постоянно оглавява показателите за благополучие, независимост на медиите, тъждество сред половете, обществена правдивост, бистрота и обучение. Това значи, че злонамерени непознати артисти мъчно могат да открият уязвими места, в които да концентрират пропагандата си.

Финландия има и обичаи в четенето – 5.5-милионното ѝ население заема 68 млн. книги годишно и неотдавна похарчи 110 млн. $ за свръхмодерна библиотека в центъра на столицата Хелзинки.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (385)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР