Финландия се надява да влезе в НАТО заедно с Швеция,

...
Финландия се надява да влезе в НАТО заедно с Швеция,
Коментари Харесай

Финландия не иска да се дели от Швеция за НАТО

Финландия се надява да влезе в НАТО дружно с Швеция, защото двете страни аплайваха за участие по едно и също време. Това съобщи финландският външен министър Пека Хаависто.

Швеция е най-близкият сътрудник на Финландия в политиката за сигурност и защита, подчерта той.

НАТО и нейните страни членки също подчертаха какъв брой значимо е за планирането на защитата Швеция и Финландия да се причислят дружно към Алианса, уточни още той.

Изказването му пристигна, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че страната му може да прегледа единствено кандидатурата на Финландия, тъй като счита, че Швеция не е направила задоволително, с цел да се оправи със обстановката във връзка с групите, които Анкара счита за терористични.

Миналата седмица Ердоган сподели, че Швеция не би трябвало да чака поддръжката на Турция за нейното участие в НАТО след митинга край турското посолство в Стокхолм през уикенда, в това число изгарянето на копие от Корана.

Швеция и Финландия кандидатстваха предходната година за присъединение към Организацията на Северноатлантическия пакт, откакто Русия нахлу в Украйна, и в този момент се нуждаят от поддръжката на всички сегашни страни от НАТО, с цел да придвижат кандидатурата си. Те обаче се сблъскаха с съпротива от Турция, която ги упреква, че поддържат и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара счита за терористи. В следствие Анкара оттегли възражението си при изискване, че двете скандинавски страни се съобразят с настояванията й.

По-рано Финландия загатна, че може да раздели кандидатурата си от Швеция след срутва на връзките сред Анкара и Стокхолм. По-късно обаче финландският външен министър Пека Хаависто отдръпна това си изказване и вместо това съобщи, че ще се резервира позицията за обща кандидатура с Швеция и въпреки всичко посочи, че е допустимо делене, в случай че Швеция получи непрестанен отвод от Турция за влизане в блока.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР