Финландия и Швеция заявиха в сряда, че двете страни ще

...
Финландия и Швеция заявиха в сряда, че двете страни ще
Коментари Харесай

Финландия и Швеция ще продължат разговорите с Турция

Финландия и Швеция обявиха в сряда, че двете страни ще продължат разговора си с Турция по отношение на възраженията на Анкара против кандидатурите им за участие в НАТО, предава Ройтерс.

И двете страни предишния месец, само че се сблъскаха с, която ги упреква, че са се трансформирали в леговище за кюрдските екстремисти и желае от тях да анулират възбраната за експорт на оръжие за Турция.

" Заедно с Швеция ще напишем домашното си и ще се подготвим за въпросите, които Турция има ", сподели финландският външен министър Пека Хаависто пред кореспонденти в Хелзинки.
 Турция чака Финландия да я вземе насериозно, в случай че желае
Турция чака Финландия да я вземе насериозно, в случай че желае " да " за НАТО

Анкара зове Хелзинки да спре да пази терористични организации

За да стане една страна член на НАТО, е нужна единомислеща поддръжка от всички сегашни 30 страни-членки .

Шведският министър председател Магдалена Андерсон, изказвайки се на настрана събитие в Стокхолм, сподели, че чака градивни срещи с Турция да се проведат в близко бъдеще.

" Нашите отговори на настояванията и въпросите от Турция ще обсъдим непосредствено с Турция и също по този начин ще разгадаем всички проблеми и недоразумения, които може да зародят ", сподели тя.
 Малък прогрес в диалозите сред Турция, Финландия и Швеция
Малък прогрес в диалозите сред Турция, Финландия и Швеция

Не ясно по кое време ще продължат тези контакти

Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели:

" Как можем да одобрим кандидатурата на страни, които поддържат тероризма? ", попита Ердоган, припомняйки, че без поддръжката на Анкара нова вълна от разширение на границите на Алианса е невъзможна.

" Ние намерено декларирахме, че сме срещу влизането на двете страни в НАТО поради поддръжката за терористите от ПКК и структури, свързани с тази кървава организация. Мисията на Северноатлантическия алианс е да подсигурява сигурността на страните членки. В НАТО няма място за поддръжка на тероризма ", сподели Ердоган.

Според него изказванията на Хелзинки и Стокхолм в поддръжка на антитерористичния курс на Турция не са задоволителни. " Необходими са действителни дейности ", сподели той.

Турският водач сподели, че досега Анкара не е получила съответен писмен документ за отхвърли от поддръжка на тероризма от Финландия и Швеция.

" Държавите, които отхвърлиха да продават оръжия на Турция, въоръжават терористи (в Сирия) гратис. Тази процедура не дава отговор на върховенството на закона. Това са методите на терористичните страни ", сподели Ердоган.
 Съединени американски щати: Проблемите на Турция с Финландия и Швеция ще бъдат решени
Съединени американски щати: Проблемите на Турция с Финландия и Швеция ще бъдат решени

Това щяло да стане преди края на юни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР