Финансовото разузнаване на ДАНС знае кои българи имат бизнес с

...
Финансовото разузнаване на ДАНС знае кои българи имат бизнес с
Коментари Харесай

Финансовото разузнаване: Българите с офшорни фирми са общоизвестни

Финансовото разузнаване на ДАНС знае кои българи имат бизнес с офшорни компании, излиза наяве от годишния отчет за работата на финансовото разузнаване през 2017 година.

В отчета написа, че става въпрос за " ноторно известни " (общоизвестни – бел.ред. ) български жители, притежатели или клиенти на сдружения, за които са постъпили запитвания от непознати служби.

" Продължават случаите на запитвания за ноторно известни лица, които нормално са клиенти или действителни притежатели на сдружения клиенти на задължени лица в съответната страна. В огромна част от получените в САД ФР – ДАНС (финансовото разузнаване – бел.ред.) интернационалните запитвания, това са преводи от/към България към/от страни с висок предел за превъзмогване на банковата загадка или офшорни юрисдикции ", се показва в отчета.

В България собствеността на огромна част от структурно определящи бизнеси е скрита зад офшорки, а действителните притежатели не желаят да излизат на ярко и държавните институции зачитат волята им. Такъв е да вземем за пример казусът с сдружението " Юлен ", което държи концесията на ски зоната над Банско и по документи се води владеене на малоимотен кипърски жител.

Интересът на непознатите служби към България се резервира, като през 2017 година остава наклонността за увеличение на запитванията за подредени с машинация преводи от задгранични физически и юридически лица към сметки, разкрити в България. В някои от случаите става въпрос за парични средства, добити от " пирамиди ", телефонни измами и присъединяване в проведени незаконни групи.

Чуждите служби се интересували и от данъчни измами от вида " въртележка " и други данъчни закононарушения, в които вземат участие български сдружения.

През 2017 година са спрени общо 19 броя интервенции на обща стойност 1 923 468 евро, регистрира ДАНС. През предходната година финансовото разузнаване е изпратило общо 760 сигнали към прокуратурата Министерство на вътрешните работи или други структури на ДАНС.

През предходната година е траяла наклонността към създаване на схеми за изпиране на пари от добре проведени незаконни групи, които употребяват доста канали, както за вложение на средствата, по този начин и за тяхното разслояване и консолидиране.

" Предпочитат се високо ликвидни активи или такива, които могат да дават високо равнище на анонимност, като виртуални и криптовалути, потребление на търговия с високорискови финансови принадлежности, както и такива, които разрешават прихващания или изкупувания на вземания ", установяват от ДАНС.

Според финансовото разузнаване добре построените схеми за изпиране на пари имат за цел вложение на огромни суми едновременно, като задачата е да се симулира съществуването на огромен капиталов интерес, който да бъде употребен за задачите на изпирането.

Обикновено по сметки на новорегистрирани сдружения се превеждат огромни суми по разнообразни контракти или фактури.

Проблем е и, че от ден на ден финансови институции правят активност и на база на европейски паспорт (според паспортната система за осъществяване на финансова активност на ЕС).

Той дава опция за осъществяване на финансова активност на територията на Европейски Съюз без за това да е нужен лиценз в съответната страна.

Достатъчно е подобен лиценз да е публикуван от друга страна в Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР