Финансовото министерство публикува пакета от данъчни промени. Финансист №1 едно

...
Финансовото министерство публикува пакета от данъчни промени. Финансист №1 едно
Коментари Харесай

Икономисти: Българите трудно свързват двата края

Финансовото министерство разгласява пакета от данъчни промени. Финансист №1 едно разгласи, че би трябвало да затегнем коланите и да увеличим приходите в хазната. Минималната работна заплата е планувано да бъде увеличена на 940 лева

" Минималната работна заплата ще се отрази освен на обществения бранш, само че и на частния. Трябваше да се посочи към кого се отнасят тези затягания на колани. Повишаването на минималната работна заплата ще докара до индиректно и директно повишение на разноските за произвеждане и услуги ", съобщи ръководителят на Катедра " Регионална и политическа география " към СУ " Св. Климент Охридски " доцент Косьо Стойчев в ефира на " България заран ".
По думите на доцент Григор Сарийски от Института за стопански проучвания към Българската академия на науките (БАН) " увеличението на минималната работна заплата значи, че имате повече доходи в хазната ".

" Това, което се правеше до момента, беше една непремерена фискална политика, която натовари бюджета с повече разноски, помощите на отидоха при който би трябвало. Фискът стартира да извършва неприсъщи за него функционалности. Това беше претекстът на финансовия министър да стресне сътрудниците си. В идващия бюджет би трябвало да има повече разсъдък ", счита той.

Според доцент Стойчев да отделяме какво приказва Министерството на финансите от политическата обстановка в страната би било наивно.

" Хората малко по малко започнаха да свиват разноските, от които нямат нужда, което значи програмиране на стагнацията ", акцентира гостът.

Ръководителят на Катедра " Регионална и политическа география " към СУ " Св. Климент Охридски " е на мнение, че финансовият министър следва да се придържа към консервативната политика за недостиг до 3%.

" Българската страна страда от един синдром - някои браншове от стопанската система са по-добре показани и чуваеми от останалите, защото " викат " повече. Като индикатори и фиск те не заслужават тези резултати. Сега е мъчно да обясниш на хора в данъчна почивка, че би трябвало да се върнат към естествените си ставки ", означи още доцент Стойчев по отношение на ДДС-то за ресторантьорския бранш.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР