Финансовото министерство продава 700 000 декара от държавния поземлен фонд

...
Финансовото министерство продава 700 000 декара от държавния поземлен фонд
Коментари Харесай

АБСУРД: България се продава за 340 млн. лв.

Финансовото министерство продава 700 000 декара от държавния аграрен фонд против 340 милиона лв., които е заложил в приходната част на бюджета, оповестява уебсайт. Става дума за 1/5 от целия аграрен фонд. Явно, че някакво лоби, което има компенсаторки, е взело превес. Асен Василев стартира да измисля все по-екстремни решения, с цел да попълня приходната част на бюджета.

Да напомня „ енергийната вноска “, която се оказа несъбираема, тъй като опонира на един куп контракти, чието нарушение би задължило държавните ни сдружения с неустойки по-големи от мечтаните доходи. И завърша с голословна продажба на българска земя освен това по време на две войни, икономическа криза в Европа и изострен конфликт на геополитическите фактори в света.

По време на преформатиране на въздействието и териториите в нашия район. По време, когато не е ясно България дали въобще ще може да отбрани своята държавност, в случай че възникне сериозна обстановка. На фона на тази извънредно комплицирана атмосфера продажбата на стотици хиляди декара българска земя е кощунствено деяние. Ненужно безсрамие, типично в арогантния жанр на Политическа партия на несъобразяване с безусловно нищо!

Виждаме, че Асен Василев работи по този начин, като че ли няма никаква визия от ръководство на обществени финанси. Провежда някакво чисто математическо стъкмяване на приходите към разноските. Но бюджетът на страната не е нормално счетоводство. Бюджетът е финансов инструмент за ръководство, за реализиране на политики.

Бюджетът демонстрира накъде ще се движи страната, какво ще се случва с нея. Затова е належащо финансистът, който сформира бюджета, да има опит точно в работата с обществените финанси, да познава системите, да знае проблемите във всяка една система. А не да се учи в интервал на остра политическа рецесия. Обществото чака уравновесен бюджет със заложени и добре премислени политики, които да демонстрират по какъв начин ще се развива страната напред и нагоре.

Но обществото получава тъкмо противоположното. Бюджет, за който търсим къде ли не приходна част, нещо кърпим, едно махаме, друго слагаме, това става, това обаче май не става и други сходни жалки математически недовършености. Всъщност Асен работи стихийно, непланово, без подготвеност за бюджетиране в обществения бранш. И това е оценката на дребното потвърдени през последните трийсет години експерти по държавен бюджет от разнообразни партии.

Според тях Асен освен че не може да натъкми приходите към разноските. Но по същия метод, стихийно, дефинира и разноските. Политиката в региона на разноските би трябвало да обрисува трендове и да има цели. Тя не може да бъде учредена на ситуационен избирателен популизъм, на телефонни позвънявания от една или друга партия, на инцидентно сложени претенции от някакви публични или лобистки групи. Това не е технологията на правене на бюджет.

Някои политически анализатори споделят, че Асен Василев е ляв икономист, че бюджетът му е ляв, обществен, великодушен и прочие Не! Съвсем очевидно е, че Асен Василев не прави икономическа политика, която е противоположната на тачъризма, т.е. да уголемява държавната благотворителност за шерване на общото благосъстояние посредством налози и разноски. Това е просто един бюджет на стъкмистиката. Нагаждане на цифри. Всички оферти на Асен Василев по данъчните закони са несъстоятелни и няма да доведат до приходите, за които мечтае.

Никой от екипа във финансовото министерство не може да изясни по какъв начин тъкмо тези промени в данъчните закони ще допринесат за повече доходи, както между другото никой не изясни и по какъв начин „ енергийната вноска “ би могла да работи.

Друг доста сериозен минус на бюджета на Асен Василев е, че е изработен с нереалистична макроикономическа прогноза. Растежът на еврозоната за тази година е 0,6%, а Европейска комисия планува 1,3% за Европейски Съюз следващата година. Но в същото време Асен Василев ни дава обещание стопански напредък от 3,2% през 2024 година И по 3% повишаване през идващите две години.

Нашите европейски сътрудници влизат в криза, ние планираме стопански височини. При състояние, че главните ни доходи напоследък идват само от експорт на оръжие и дизел за Украйна, т.е. придобиваме черти на африканска стопанска система, чийто единствени основи са в търговията сред племенни военни фракции.

Доволността, че Асен е записал недостиг 3% нищо не значи. Въпросът е какво постигаш с тези 3%. Как се развива страната?! Надолу или нагоре. Може да вземем за пример да влезеш в 3% недостиг, само че с цената на орязване на финансовите разноски и вложенията, които са главен фактор за икономическия напредък.

В претекстовете към бюджета е записано оптимистично, че се чака, изтъквам, „ висок напредък на обществените вложения и активизиране на частната капиталова интензивност “. Същевременно към този момент е ясно, че липсват 2,4 милиарда лв., а още най-малко милиард и половина ще се окажат кухи в данъчните доходи.

Тогава най-вероятно ще се наложи Асен да реже още финансови разноски и да емитира дълг. Неданъчните доходи също са надписани необективно. Тоест бюджетът е на ръба на оптимално вероятния недостиг, без буфери и с големи опасности в приходната част. А когато не може да се извърши приходната част, ще се наложи да се режат разноски в хода на осъществяването. Инфлацията също е под въпрос.

В обосновката за бюджета инфлацията е планувана като пожелателните 4,8%. Асен планува, че през 2025 година инфлацията ще намалее до 2,8%, а през 2026 – до 2,2%. Защото транспортните горива щели да бъдат по-евтини. Често казано енергийният бранш в България е в такова непредсказуемо положение, че да се прави оценка каква ще е цената на газа и петрола в идващите две години е хазартно и безконтролно.

Липсата на дълготрайни контракти за газ, идните заплащания по половин милион $ дневно през идващите 13 години по контракта с БОТАШ във тип на такса транспорт, натискът против „ Лукойл “ да продава рафинерията и неяснотата в какво тъкмо тя ще се трансформира, в случай че бъде продадена, вършат прогнозите на Асен изцяло незащитени. Така че накъде се движи България?!

Свидетели сме на един отровен раздор сред формалното фокусническо говорене на Асен и Политическа партия в отбрана на тяхното ръководство и обективната действителност, която специалистите виждат, а жителите към този момент усещат. Целият този водевил на неприятно ръководство ще коства на нацията ни ужасно скъпо. Докато ГЕРБ и Движение за права и свободи перфидно подкрепят управническите дефицити на ПП/ДБ, пробвайки се оптимално да ги девалвират пред гласоподавателите.

Инфо: narod.bg

 

Тагове: България продан Асен Василев поземлен фонд бюджет компенсаторки
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР