Финансовият сектор на Европа е сериозно разтърсен в четвъртък, след

...
Финансовият сектор на Европа е сериозно разтърсен в четвъртък, след
Коментари Харесай

Европейските банки със спешни планове заради конфликта в Украйна и замразяване на руските облигации



Финансовият бранш на Европа е съществено разтресен в четвъртък, откакто Русия нахлу в Украйна, като огромната банка Allianz съобщи, че е замразила експозициите си в съветски държавни облигации, а водещият английски вътрешен заемодател Lloyds разгласи, че е в " засилена подготвеност " за вероятно хакерски атаки, оповестява Ройтерс.

Немската Deutsche Bank също разгласи, че разполага с проекти за изключителни обстановки.

Акциите на водещи банки поевтиняха мощно след старта на търговията на европейските тържища, като показателят на европейските банкови акции SX7P се намалява с над 6% при малко по-сдържан спад от 3,5% на общия европейски фондов показател Stox Europe 600.

Банките със обилни интервенции в Русия са изключително мощно наранени, като акциите на австрийската Raiffeisen Bank International поевтиняват с над 16%, на италианската UniCredit с близо 9%, а на френската Societe Generale с над 9 на 100.

Европейските банки имат най-големите в света експозиции в Русия, изключително банките във Франция, Италия и Испания, които надалеч изпреварват експозицията на американските банки, демонстрират данни на Банката за интернационалните разплащания (BIS).

Междувременно немският банков регулатор BaFin съобщи, че следи деликатно руско-украинската рецесия.

Deutsche Bank и Allianz, които са две от най-важните банкови и финансови институции в Европа, като и имат интервенции в Русия, обявиха, че са подготвени да се съобразят с предстоящите нови наказания на Европейски Съюз по отношение на Москва.

Allianz, един от международните мениджъри на активи, уточни, че делът на съветските държавни облигации в портфейла му е " сега доста невисок " и че неотдавна е наложила заледяване на тези скъпи бумаги в портфейла си.

Deutsche Bank, сходно на доста кредитори през последните години, също понижи наличието си в Русия, защото глобите против страната се разшириха. " Имаме подготвени проекти за изключителни обстановки “, се показва в изказване на немската банка, само че нейният представител отхвърли да даде повече детайлности, поосчва Ройтерс.

Изпълнителният шеф на английски вътрешен заемодател Lloyds Чарли Нън пък сподели пред кореспонденти, че е в " засилена паника по отношение на вътрешния надзор на киберриска и ние сме фокусирани върху това от много време ". Той добави, че подготовката за евентуални хакерски атаки е била разисквана на среща в сряда сред английското държавно управление и водачите на банковата промишленост по отношение на Русия.

Lloyds е в нараснала подготвеност през " последните няколко месеца ", уточни Чарли Нън.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР