Финансовият министър Владислав Горанов направи обобщение на финансовите инструменти с

...
Финансовият министър Владислав Горанов направи обобщение на финансовите инструменти с
Коментари Харесай

БНБ е поискала споразумение за суап линия с ЕЦБ

Финансовият министър Владислав Горанов направи резюме на финансовите принадлежности с обществен запас поради корона рецесията - досега те са осем и ангажираните в тях средства са 4.5 милиарда лева Става въпрос главно за заеми и дялово финансиране

© Надежда Чипева Българската национална банка е поискала съглашение за определяне на суап линия с ЕЦБ, което ще е в размер от няколко милиарда евро. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов, който съобщи, че упованията са за позитивно развиване по настояването, доколкото България е евентуален претендент за участие в ERM II (т. нар. чакалня на еврозоната). Такава към този момент беше подписана с Хърватската национална банка, като категорично в известието на ЕЦБ се посочваше подготовката на Загреб за влизане във валутния механизъм.

Идеята на този финансов инструмент е да се обезпечи еврова ликвидност при потребност - Българска народна банка дава български левове на ЕЦБ, против което да получава евро по закрепения курс. " Това е най-малкото гаранция за спомагателна непоклатимост на валутния ръб ", съобщи Горанов.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво съставлява

Суап споразуменията на ЕЦБ се употребяват за даване на ликвидност в задгранична валута на локалните банки при потребност. " Когато обстановката на пазарите за финансиране в дадена валута се утежни, за банките отвън тази валутна зона става мъчно да финансират активите, свързани с тази валута, защото нямат директен достъп до задграничната централна банка, която емитира валутата. Ако обаче централната банка в съответната страна има суап линия с задграничната централна банка, тя може да даде на банките в страната нужната ликвидност в задграничната валута, без да употребява валутните си запаси ", е късото пояснение на ЕЦБ по какъв начин работи този тип финансов инструмент.

Преди дни стана ясно, че Хърватия, другата страна, която върви по пътя на България за еврото, е договорила суап линия с ЕЦБ в размер на 2 милиарда евро. На 20 март Дания, която е единствената страна в ERM II сега, реактивира своето съглашение са обезпечаване на еврова ликвидност с ЕЦБ, като цената му беше увеличена от 12 на 24 милиарда евро.

Борисов: тази седмица се надявам да подадем документи

" Тази седмица се надявам всичко да се изпрати като документи за еврозоната ", съобщи министър председателят Бойко Борисов, който добави, че е уверен, че това е верният път, изключително в случай че продължи рецесията с ковид. Той не даде повече уточнения, само че действително това надали ще докара до влизане в ERM II в този момент, а по-скоро през юни-юли. Вече от Българска народна банка посочиха, че ще има удължение с няколко месеца на техническите периоди поради към момента незавършената капитализация на ПИБ, която имаше период до 26 април да обезпечи 263 млн. евро (до момента са набавени 70% от тях). Банката разгласи, че е внесла нов проспект в Комисията за финансов контрол на 15 април, само че той към момента не е утвърден, а по-късно законовите периоди изискват най-малко месец за нарастване на капитала на обществена компания.

" Процесът на присъединение към ЕRM II и банковия съюз ще бъде изцяло възобновен в границите на месец април. След към този момент осъществена промяна на техническите периоди се чака дефинитивно решение от ЕЦБ в границите на идващите три месеца ", обясниха от Българска народна банка пред " Капитал " преди няколко дни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР