Финансовият министър на САЩ - Джанет Йелън - се сблъсква

...
Финансовият министър на САЩ - Джанет Йелън - се сблъсква
Коментари Харесай

Новото финансиране на МВФ разяри американските републиканци

Финансовият министър на Съединени американски щати - Джанет Йелън - се сблъсква с гневната опозиция на републиканците против предлагането на МВФ за нова емисия на Специални права на тираж (валутата на Фонда), която да помогне на бедните страни да се оправят с провалите от пандемията. 

По време на чуването на Йелън в сенатската банкова комисия сенатор Джон Кенеди от Републиканската партия сподели, че привлеченият кеш ще насочи пари от американските данъкоплатци към съперниците на Америка като Китай, Русия и Венецуела. Защото едвам към 10% от новия капитал ще отиде в бедните страни. 

Управляващият шеф на МВФ - Кристалина Георгиева - разгласи на 23 март, че ще призове страните членки на организацията да поддържат набирането на спомагателни аварийни фондове на стойност 650 милиарда щ. $. Госпожа Йелън още през февруари смени на 180 градуса позицията на предходната американска администрация на Доналд Тръмп, която беше изрично срещу новото финансиране. Страните от Г-7 пък към този момент обявиха поддръжката си за мярката на МВФ. 

По сметки на сенатор Кенеди американските данъкоплатци ще би трябвало да платят 180 милиарда $ за това нарастване на запасите на Фонда. Йелън опонира, че сметката няма да е чак толкоз висока, макар че може да се наложи министерството на финансите да емитира държавни облигации, с цел да я финансира. 

Размяната на реплики прерасна в повишение на звук и в викове, след което съперниците се съгласиха да продължат полемиката по телефона.  

Случката от 24 март демонстрира по какъв начин републиканската съпротива става все по-гласовита в опълчването си на проекта на МВФ да увеличи запасите си за първи път от 2009-а насам. Подобно решение изисква единодушието на Вашингтон като най-едър акционер на интернационалния заемодател, само че не и на Конгреса, тъй като сумата не надвишава тавана от жестоко 680 милиарда $, изискващ утвърждението на законодателите. Министър Йелън е задължена да изпрати на конгресмените 90-дневно съобщение за формалния глас на Америка в поддръжка на новото нарастване на запасите на интернационалния заемодател. 

МВФ пуска СПТ съгласно дяловото присъединяване на страните членки в капитала на организацията. Това значи, че 58% от новата емисия ще отиде в развитите стопанства и 42% - в разрастващите се стопански системи, като едвам 3.2% от тях ще отидат в най-бедните страни.

Привържениците на проекта за увеличение на запасите на Фонда показват, че въпреки всичко над 20 милиарда $ ще стигнат до най-нуждаещите се като Замбия и Чад, чиито финанси са толкоз пресушени от болестта, че те към този момент желаеха от Г-20 да преструктурира отговорностите им. 

По време на чуването на 24 март сенаторът републиканец Пат Туми от Пенсилвания изрази опасения, че Китай евентуално няма да харчи транспарантно средствата от новата емисия. Въпреки че министър Йелън увери, че " доста страни са изразили подготвеност да употребяват порцията си от СПТ или под формата на заеми или на безплатна помощ за страните с ниски приходи ", което ще усили смисъла и въздействието на финансирането. 

Сенатор Марко Рубио от Флорида пусна публично послание към администрацията на президента Джо Байдън да отхвърли новата емисия на МВФ, тъй като " няма безусловно никаква причина да се употребяват долари на американските данъкоплатци в поддръжка на Си Дзинпин, който реализира геноцид против уйгурите и потушава продемократичното придвижване в Хонконг ".

Пекин е бодил в окото и на члена на Републиканската партия в Камарата на представителите - Френч Хил. В друго чуване на 23 март той изрази опасения, че кредитъ от Фонда може да бъде употребен за погасяване на " хищническото кредитиране " на Китай по самодейността " Един пояс, веднъж ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР