Финансовият министър Кирил Ананиев проведе истинска защитна офанзива в пленарна

...
Финансовият министър Кирил Ананиев проведе истинска защитна офанзива в пленарна
Коментари Харесай

Ананиев защити тегленето на външен дълг в спор за компетентност с Нинова

Финансовият министър Кирил Ананиев организира същинска защитна атака в пленарна зала във връзка изтегления преди дни от страната външен дълг в размер на 5 милиарда лева

Той реагира в отговор на декларация от името на парламентарната група на Българска социалистическа партия, изчетена от трибуната от Корнелия Нинова, с която тя непосредствено изиска оставка на Борисов точно поради изтегления нов държавен заем. Ще подтиква ли тази сума стопанската система и ще усъвършенства ли виталното ниво на народа? Или ще се употребява предизборно, попита Нинова.

За 10 година ръководство, Борисов е взел 30 милиарда лева заем, а стандартът на живот е влошен, упрекна Нинова. " Премиерът ще бъде запомнен с честата промяна на позициите си, само че в едно е непрекъснат - погазването на Народното събрание. Той нито един път не пристигна за приемане или актуализация на бюджет. Всички плащаме, с цел да може един човек да харчи еднолично и безотчетно за личното си оцеляване ", съобщи още тя. Според нея  за тези пари няма никакъв проект за стопански напредък, за увеличение на приходите, понижаване на неравенствата, а единствено се " пилеят през прозореца на джипа ".

Думите й  провокираха финансовия министър, който бе в залата да се намеси и да изиска думата като незабавно репликира, че когато приказва за новия дълг Нинова е трябвало да се подгови " по-добре с действителна информация, а не лъжовна ".

Ще изведем страната от рецесията, както сме дали обещание, съобщи твърдо Ананиев. " Веднага, откакто преведох емисията в сряда, ми се обадиха цялото управление на Еврокомисията и всички сътрудници министри на финансите, които ме поздравиха за постигнатия най-хубав резултат през 2020 година ", показа още той и изясни, че 27 страни са създали 27 излъчвания през 2020 година Тази на България е с най-нисък лихвен % - 0,375%, акцентира финансовият министър и се зарече да даде на Нинова листата, с цел да види, че при другите страни процентът се движи сред 1 и 3,25%.

4 страни са теглили през 2020 година заем за 30-годишен интервал, ние сме преди всичко с 1,37%, до момента в който другите се движат сред 2-4% 3 от тях са членки на Еврозоната, уточни още един мотив за сполучливото разпространение на облигации Ананиев

" За какво ще ги използваме тези пари - би трябвало да имате съществени знания какво ни следва до края на годината, какво се планува да се извърши при започване на идната година, както и ограниченията за COVID-19. Икономическите и обществените ограничения, признати от държавното управление, би трябвало да бъдат изпълнени, тъй като са значими за хората и за бизнеса. ", сподели Ананиев и прикани Нинова обръщението й да бъде съобразено с действителността.

Това провокира реакция измежду алените. Зам.-шефът на групата Георги Свиленски изиска на министъра да бъде направена забележка, тъй като не можел да дава оценка на декларация от група.

Имате скъпи оферти, само че няма такива текстове в правилника, формулирайте ги и внесете за смяната му, отвърна му водещият съвещанието Валери Симеонов. Той изясни, че министър може да взема думата постоянно, когато пожелае. После обаче направи забележка на Ананиев, че " като началник на едно от най-подредените министерства в страната " би трябвало да се запознае и с правилника на Народното събрание и да го съблюдава, защото министърът пресрочи даденото му време.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР