Това обясни пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно

...
Това обясни пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно
Коментари Харесай

Доц. Наталия Киселова: До избора на председател Николай Марков не...

Това изясни пред БНР доцент Наталия Киселова, учител по конституционно право.

 

Кворумът е този, който е бил, когато през вчерашния ден народните представители поставиха клетва и съвещанието беше прекратено, сподели тя преди днешния още един опит за избор на ръководител.

 

Николай Марков не може да постави клетва преди избора на ръководител, тъй като съвещанието е учредително. В Конституцията са посочени стъпките, по които то минава. Не е задоволително Марков единствено да подпише клетвения лист, а би трябвало да изрече клетвата и устно. За да се закълне, би трябвало първо да бъде определен ръководител на Народното събрание, разясни конституционалистът.

Във връзка с желанието на Христо Иванов да се отдръпна от Народното събрание доцент Киселова уточни, че през днешния ден той може да взе участие в гласуването за ръководител, тъй като преди гласуването на оставката му той има пълноценни права на депутат. Оставката на Иванов също може да се гласоподава едвам след избора на ръководство на Народното събрание.

 

Конституцията не планува присъединяване на президента, с изключение на с указа за привикване на Народното събрание, сподели тя по отношение на неналичието на тирада на президента при конституирането на 50-ото Народно заседание.

Или да се смени договарящият екип, или да се смени претендентът за ръководител на Народното събрание, предлага конституционалистът за разрешаването на зародилата рецесия.

 

Доц. Киселова не изключва да се появят " политически номади ".

 

След регистрирането на парламентарните групи президентът ще организира консултации и едвам тогава може да се премине към връчване на първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление, означи преподавателят по конституционно право.

 

При по-сериозна фрагментация на парламентарните групи не Конституцията се нуждае от промени, а е належащо излекуване на политическите партии, разяснява Наталия Киселова в предаването " Преди всички ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР