Финансовият министър Кирил Ананиев обяви, че страната ни ще стигне

...
Финансовият министър Кирил Ананиев обяви, че страната ни ще стигне
Коментари Харесай

Каролев: COVID-19 няма да изчезне скоро, нека да се отворят бизнесите

 Финансовият министър Кирил Ананиев разгласи, че страната ни ще стигне до въвеждане на еврото през 2024 година Може ли пандемията да отсрочи влизането на България в еврозоната? Икономистът Владимир Каролев означи в " Още от деня ", че дали и по кое време ще въведем еврото зависи от тези, които ще ни пуснат. 

" Ние като се изключи че сме дребна страна, сме и много непоследователни и много рискови. Време е стопанските системи да се отворят отначало, макар че е ясно, че COVID-19 няма да изчезне скоро и това ще докара до повишаването на броя на инфектираните. Колкото по-рано политиците схванат, че би трябвало да се отворят бизнесите, толкоз по-скоро ще се възвърне международната икоономика. А пък, който го хване вирусът, би трябвало да се лекува ", подчерта Владимир Каролев.

И разяснява, че хората в България не се интересуват от това по кое време ще влезем в еврозоната и това, което ги интересува е, че левът от 1997 година е в действителност депозитарна квитанция и Българска народна банка не може да печата по заповед на държавното управление левове, с цел да се усилва инфлацията. Най-добрата икономическа промяна, съгласно икономиста, е въвеждането на валутния ръб, а по-късно и въвеждането на плоския налог. 

Икономистът Стоян Панчев изрази малко по-различно виждане по въпроса: " Аз бих споделил, за какво пък да не забавим влизането си в еврозоната, няма потребност са бързаме да се разделяме с лв., с валутния ръб. Смятам, че би трябвало дас е организира един огромен диалог по този въпрос - по кое време е уместно, дали еврозоната в миг е в най-хубавата си форма, това ли е моментът, в който ние да влезем в нея? "

Според него можем да последваме образеца на Дания, която е в ERM 2 от две десетилетия, не бързат да одобряват общата валута, т.е. има алтернатива да не се бърза в този миг, когато рецесията е сериозна. 

Излязоха прогнози, че рецесията няма да си тръгне най-малко през първото тримесечие на 2021 година. 

В тази рецесия - по какъв начин се харчат парите от бюджета и би трябвало ли да се пести в рецесия, когато би трябвало да се поддържа стопанската система и бизнесът?

И двамата икономисти са последователи на правилото, че в обстановка на рецесия не е наложително страните да почнат да харчат повече пари, само че са малцинство в тази доктрина. Каролев напомни, че има две дами отпред на едни от най-големите финансови институции, едната от които е българка, които обявиха: харчете повече и повече. 

" Може би, тъй като едната най-малко - българката, не е изкарала един лев в частния бизнес и не знае какъв брой мъчно се изкарва един лев, евро или $ ", подмятна Владимир Каролев. И акцентира, че няма обществени средства - има средства от нашите налози.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР