Финансовият министър Асен Василев заяви твърда позиция, че България няма

...
Финансовият министър Асен Василев заяви твърда позиция, че България няма
Коментари Харесай

Асен Василев пред Sky News: България няма да плаща в рубли, икономиката работи и без руски газ

Финансовият министър Асен Василев съобщи твърда позиция, че България няма да заплаща в рубли за съветския природен газ, а стопанската система продължава да работи без спирания поради съществуването на различни направления за доставяне. 

В изявление за новините на английския Sky News Василев разгласи, че България може да бъде " част от решението " за енергийното доставяне за Югоизточна Европа като цяло, тъй като газовата съгласуваност на страната разрешава транспорт на към 20-22 милиарда кубични метра газ на година от юг на север към Румъния и други европейски страни. 

" От февруари бяхме подготвени за този миг. Надявахме се, че той няма да се случи и че Русия ще съблюдава договорите си, само че той настъпи. Нямаме и не чакаме да имаме спирания в снабдяването. Преди към месец поискахме обща европейска скица за покупки на газ, тъй като при LNG в такива количества има потребност от деликатно обмисляне и доставки в огромни мащаби. България направи лични резервации на LNG-терминалите, само че с изключение на 3 милиарда кубични метра можем да пренасяме газ, които може да вървят към Румъния и останалата част от Европа, или до Сърбия, Унгария и останалата част от Европа ", сподели той. 

България ще се обърне към интернационален трибунал, с цел да изиска неустойки поради нарушаването на контракта от съветска страна. 

" Договорът споделя, че плащаме в щатски долари по специфична сметка на Газпромбанк. Всякакви промени по контракта, които се подхващат едностранно - без значение какъв брой общително са поискани или какъв брой общително не са поискани - са промени по контракта, с които отсрещната страна би трябвало да се съгласи. Ние не сме се съгласявали с тази смяна в контракта, което значи, че в този момент Русия го нарушава ", сподели Асен Василев. 

Той позволи, че Полша и България няма да са единствените наранени страни, а спирането на газа е станало първо при нас, тъй като сме измежду трите страни, при които графикът на заплащанията към " Газпром " е най-ранен. 

" Мисля, че и останалите страни, които следват точните условия по контракта и не одобряват едностранни промени по него, евентуално ще се изправят пред същата обстановка ", сподели той.

Василев отхвърли хипотезата, че спирането на енергийните доставки може да има нещо общо с износа на въоръжение за Украйна. " Турция също дава жизененоважно военно съоръжение на Украйна и не съм чул да прекъсват техните газови доставки ", разяснява вицепремиерът. 

" В момента има огромен фокус върху доставките на военна техника, само че би трябвало да планираме и за идната зима, когато ще има потребност от логистична подготовка - да подсигуряваме задоволително доставяне с храни за Украйна, да подсигуряваме, че Украйна ще може да получи задоволителни количества газ, с цел да отоплява семействата и да поддържа стопанската система си, да подсигуряваме, че всички логистични коридори работят. Това са сериозно значими проблеми и в случай че чакаме до септември-октомври - ноември, ще бъде доста късно ", предизвести той. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР