Финансовият министър Асен Василев заяви, че месечният бонус от 1000

...
Финансовият министър Асен Василев заяви, че месечният бонус от 1000
Коментари Харесай

Асен Василев: Чакаме 600 млн. допълнителни приходи в НЗОК, трябва да стигнат до лекарите

Финансовият министър Асен Василев съобщи, че месечният бонус от 1000 лв. за медиците на първа линия се резервира с Бюджет 2022, а също така следва усилване на помощта за педиатричното опазване на здравето.

„ Ще осигурим спомагателни средства, по-добре остойностени пътеки, особено за детската болница ще има повече пари, доста повече са и средствата за доболничната помощ. За бранш опазване на здравето пакетът е над 1 милиард лв. повече по отношение на предходната година “, съобщи Василев пред Българска национална телевизия.

„ Правилната политика не е да се усилват изключителните заплащания, а да увеличим по принцип възнагражденията на лекарите. В НЗОК чакаме спомагателни доходи от 600 млн. лева от вноски в границите на тази година, те би трябвало да стигнат до лекарите “, разгласи министърът.

Според него казусът с Бюджет 2022 не е съществуването на финансов запас, а вярно да се остойностят политиките, заложени в съдружното съглашение, и да са в период.

„ Инфлацията е в границите на 1,5%-2% над това, което е в Еврозоната. В Германия е 5,6%, в Еврозоната – 5%, при нас е над 7% в края на годината. Ние сме енергоемка стопанска система и това беше предстоящо, не е огромна изненада. Очакваме проинфлационна среда идната година. Не чакаме да мине 10% “, сподели Василев. „ Средногодишна инфлация за 2022 се чака сред 5 и 6%. Пикът ще е през март и април “.

„ Бюджетът е много обществен, в него има заложени, с изключение на политиката по пенсиите, безвъзмездни детски градини от 1 април за всички деца, които са в държавните и общинските градини. Ще има и обезщетения за родителите, които не могат да запишат децата си. 125% от междинната работна заплата е тази на учителите. Отчитайки нарастването на междинната заплата за предходната година, има нарастване и за педагозите “, сподели Василев.

Той добави, че ограниченията за бизнеса като 60-40 се резервират, а при затваряне ще се задействат още „ Запази ме плюс “ както и ограниченията за поддържане на заетостта.

„ Имаме характерни ограничения за хората, работещи в сферите на културата и туризма. За туризма има 35 евро на седалка – чартърната стратегия. Повечето ограничения ги имаше и предходната година “, сподели Василев.

„ Няма планувани промени в данъчните ставки. Единствено данъкът върху лихвите се анулира и налог уикенд, доколкото е допустимо, е стеснен неговият обсег. По време на актуализацията, в случай че има предложение от промишлеността, бихме трансформирали някои акцизи. Със Закона за бюджета обаче няма влизане за нараснали акцизи “, съобщи той.

На въпрос кое не му е харесало в проектобюджета на служебния кабинет, Василев отговори, че инфлацията се е вдигнала, много спомагателни средства са влезнали в бюджета в края на годината и не е имало заложени политики по съдружното съглашение в плана на служебното държавно управление с финансов министър Валери Белчев.

„ В момента има ваучери за храна, в този момент ще има и за ток, и за парно. Това би помогнало – вместо да се дават пари в плик, да се дават ваучери, за които няма данъчно облагане “, съобщи Василев.

Попитан кой ще подсигурява, че ще е обран скокът на газа след края на мораториума през март, той сподели: „ Имаме КЕВР, която да си влезе в ролята, която е двояка – като регулатор на енергийната борса и като регулатор на целия бранш “.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР