Финансовият министър Асен Василев защити пред депутатите бюджета за тази

...
Финансовият министър Асен Василев защити пред депутатите бюджета за тази
Коментари Харесай

Разполагаме се според кесията си, доволен Асен Василев

Финансовият министър Асен Василев отбрани пред депутатите бюджета за тази година.

В разходната част направихме детайлна инспекция на финансовата стратегия, акцентира той в пленарна зала. Разходи по почнали поръчки няма да се стопират. По думите му имало буфер, в случай че " се наредят звездите " за капиталовата стратегия. Според него с финансовите разноски има систематичен проблем и той би трябвало да се позволи редовно.

10% нарастване ще получат системите, които предходната година не са получили растеж на възнагражденията. Запазва се политиката по приходите на учителите, лекарите и медицинските сестри. Ще бъдат подкрепени опорните лечебни заведения, които поемат големия поток от заболели.
 Асен Василев остава твърд- не се планува скок на заплатите на протестиращите браншове
Асен Василев остава твърд- не се планува скок на заплатите на протестиращите браншове

Ако някой желае да се вършат още разноски, това да е за сметка на други разноски

30 милиона лв. ще се употребяват от Министерство на културата за планово финансиране или съфинансиране. Скромен фонд към Министерството на спорта ще финансира спортна инфраструктура или спортни школи. Целта е да се развива спорта, съгласно финансист номер едно.

Има планувана индексация на пенсиите по швейцарското предписание, която към този момент се случи, акцентира той. 31 милиона лв. са обезпечени за еднократната помощ за учениците в 1,2,3,4 и 5 клас. Увеличени са стипендиите на учениците и студентите, сподели още министър Василев. 38 милиона лв. се дават за саниране на студентски общежития, 80 милиона отиват за детски градини ясли. Оказва се, че всяка година се залагат тези пари и те остават, тъй като общините не си подават заявки. Особено трагично било ситуацията в Столична община.

Този бюджет не е революционен, посочи Асен Василев. Този бюджет разрешавал страната да има постоянни обществени финанси. Проходната част в изпълнима, въпреки и малко напрегната, регистрира още той. Разходната част не намалявала обществените разноски и придобивки. Успяваме да се разполагаме съгласно кесията си, без да ощетяваме българските жители, сподели още финансовият министър.
 Парламентът подхвана бюджет 2023
Парламентът подхвана бюджет 2023

Очакванията са в края на годината инфлацията да се намали до 5,6 %
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР