Финансовият министър Асен Василев вчера изнесе някакви данни за вноса

...
Финансовият министър Асен Василев вчера изнесе някакви данни за вноса
Коментари Харесай

Явор Гечев: Откровена лъжа е твърдението на Асен Василев, че българинът яде по-скъп хляб заради забраната за внос на украинско зърно

Финансовият министър Асен Василев през вчерашния ден изнесе някакви данни за вноса на украинското зърно, които са освен спекулативни, ами са откровена неистина. Това съобщи в предаването " Денят стартира " на Българска национална телевизия някогашният длъжностен министър на земеделието Явор Гечев. " Ние произвеждаме 8 млн. тона зърно, консумираме 1 млн.тона. Стоката от Украйна е заместена с българска стока, от кое място идва ДДС-то тогава. Тези данни не дават отговор на истината ", изясни Гечев.

Финансовият министър Асен Василев през вчерашния ден изнесе някакви данни за вноса на украинското зърно, които са освен спекулативни, ами са откровена неистина, заяви Явор Гечев. " Ние произвеждаме 8 млн. тона зърно, консумираме 1 млн.тона. Стоката от Украйна е заместена с българска стока, от кое място идва ДДС-то тогава. Тези данни не дават отговор на истината ", изясни Гечев.

Като " откровена неистина " той дефинира и изказванието на Асен Василев, че българинът яде по-скъп самун и по-скъпи храни, тъй като е бил неразрешен вносът на украинско зърно. Той сподели графики с цените на съществени храни за първите шест месеца на годината, съгласно които цените на артикули като самун, брашно, олио, масло, кисело мляко, кашкавал и прясно мляко отиват надолу.

" Пазарът е международен и ние сме извънредно дребни, с цел да повлияем на международните цени. "

Явор Гечев предизвести, че е рисково да се нагнетява напрежение сред производители и консуматори и предложи експертиза на държавното управление, в случай че не разполага с такава, с цел да се реши казусът.

" Не е въпрос единствено за възбрана или повдигането ѝ, доста по-комплексно е. Нужни са регулаторни ограничения и смяна на законодателството ", добави Явор Гечев.

" Служебното държавно управление бе пред сключване на контракт за придобиване на 25% от гръцко пристанище в Кавала. Последната огромна договорка на пазара, която се случи е съветска и е с Египет. Проблемът не е толкоз Украйна, а това, че и Русия е на пазара ", сподели Гечев.

Бившият длъжностен министър на земеделието слята, че би трябвало да има закон за проследимост по хранителната верига.

" Да се знае къде по складовете какво има, какви са надценките. Освен това няма страна в света, която да не употребява някакъв тип протекционизъм на личното си произвеждане. Естествено е да се пробва да го отбрани. В България имаше 800 000 тона слънчоглед, които трябваше да се осъществят, с цел да не се скапват. Загубите щеше да са по-големи, в случай че не преработваме личната си продукция, а внасяме непозната. Така че работата е в разговора и салдото, не в крайностите ", съобщи Гечев.

Инфо: Българска национална телевизия

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР