Финансовият министър Асен Василев стои в основата на скандала с

...
Финансовият министър Асен Василев стои в основата на скандала с
Коментари Харесай

Асен Василев подвел депутатите да гласуват за транзитната такса, срещу която скочиха Вучич и Орбан

Финансовият министър Асен Василев стои в основата на абсурда с директната такса върху газа, против която скочиха Вучич и Орбан.

 

Това излиза наяве от  последните изказвания на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който нощес в Русе призна, че депутатите са били подведени да гласоподават такова решение.

 

" Между първо и второ четене на законопроекта ни пробутаха един текст, който ни скарва с всички съседи. Изяснявам - не сме се съгласявали добросъседството с Турция, Унгария, Словакия, Австрия да го скапваме ", съобщи някогашният министър-председател в Русе.

 

Той посочи, че е обезпокоен от интернационалната реакция на решението, тъй като от две от тези страни " подвластен директно за Шенген ".

 

Признавам си виновността - да, сгрешихме и ги гласувахме. Гласували сме да се вдигне цената за " Газпром ", не да се караме със съседите, акцентира Борисов. 

 

Припомняме, че в петък, 13 октомври, българското държавно управление вкара " енергийна вноска " върху цената на съветския природен газ, превозен през българската газопреносната мрежа за Сърбия, Унгария, Северна Македония, Унгария и Австрия. И провокира стихия от яд и отвращение измежду до през вчерашния ден другарските нам страни. Държавните ръководители бяха безусловно втрещени от решението на София, което в действителност значи индиректен налог, който ще се заплаща от крайния консуматор в тези страни.


Влязлата в действие разпоредба постанова такса от 20 лева за мегаватчас за пренос на съветски газ, доставен през територията на страната по газопровода " Балкански поток ", като предстоящите доходи за хазната са близо 2.4 милиарда лв. на година. Отделно ще има натрапен данък и на рафинерията „ Лукойл Нефтохим Бургас “, която работи с съветски природен газ и употребява годишно към 400 млн. куб. м., което прави 4 млн. мегаватчаса. Това значи, че рафинерията ще заплати към 80 млн. лева в допълнение.


Мерките са включени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, признат от българския парламент.

От думите на Борисов обаче излиза наяве, че депутатите не са вникнали в това, което гласоподават и не са разбрали какво значи този документ за интернационалния имидж на България.

Решението на Народно събрание е откровена провокация, пробутана от Асен Василев на българския парламент в късните часове на гласоподаване сред първо и второ четете на законопроекта

 

" Делян Добрев сподели, че сме го проспали. Прав е, би трябвало да се изправим ", призна Борисов. 

Това е станало след 18 ч. вечерта, когато депутатите са били изморени и не са били прецизни към текстовете, които гласоподават. " Мислите си, че е елементарно, само че не е. До полунощ карат, вършат изключителни комисии ”,  разказа Борисов на русенци.

 

Той се обърна към Десислава Атанасова: „ Задължавам те да следиш този текст в Закона за енергетиката, с който ни скарват с всички страни. Зависим от доста страни за Шенген, само че ние гласувахме този текст ".

 

Борисов е прав да се тормози, защото Белград и Будапеща одобриха решението на София като неприятелски акт. Унгарският външен министър Петер Сиярто стигна още по-далеч - той упрекна София в интервенция във вътрешните каузи на Унгария, нещо за което България в никакъв случай до момента не е била упреквана - София постоянно е поддържала дълготрайни другарски връзки с всички балкански и европейски страни.

 

" Въведената от българските управляващи такса е  " неприемлива "  и е " още един опит да бъдат подкопани енергийната сигурност на Унгария и енергийното съдействие сред Унгария и Русия ", съобщи с задоволителна заостреност Сиярто, а това на изкусен език значи единствено едно - да чакаме реципрочна ответна реакция от Будапеща.

 

Борисов разпореди на ръководителя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова да внесе план на решение за лишаване на дерогацията на " Лукойл " и тя даде обещание това да се случи идната седмица. " Ще задължим държавното управление в едноседмичен период да отнеме дерогацията " обяви  Десислава Атанасова.

 

" Считаме, че би трябвало да въведем най-либералния режим за предпазване на горива и страната да си назначи необикновен представител ", сподели още Атанасова.

По думите ѝ това, че държавното управление не може да взема смели решения, не следва да се написа в сметката на всички, които го поддържат.

 

" Имаме всички принадлежности като страна към " Лукойл ". Факт е обаче, че по 1 лева от нашите джобове отива в Руската федерация. Над 6 милиарда лева от българския джоб са отишли при тях., сподели Борисов.

 

Това решение на ГЕРБ ще изправи на нокти държавното управление, тъй като министър председателят Денков заплашил Борисов и Пеевски с оставка, в случай че дерогацията бъде отнета.  Всеки път, когато депутатът от ГЕРБ Делян Добрев внасял предложение да отпадне дерогацията, която Европейски Съюз даде на България за импорт на съветски нефт, министър председателят Николай Денков е звънял на водача на ГЕРБ Бойко Борисов и депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, с цел да ги плаши, че ще подаде оставка. 

 

Според Денков, предлагането на Добрев е необмиислено и може да докара до " черни сюжети ". Ако дерогацията за „ Лукойл “ бъде анулирана цените на горивата няма да се трансформират, само че в случай че се създадат внезапни промени, които са недомислени, а такива бяха предлагани в Народното събрание, могат да се осъществят и много черни сюжети “, каза  министър председателят преди седмица по време на отговори на въпроси във Феййсбук.

 

Предстои да забележим дали вкарването на тази точка в дневния ред на Народното събрание ще докара до действителност закана на акад. Денков да подаде оставка като министър председател.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР