Финансовият министър Асен Василев продължава да оригиналничи за милиарди левове,

...
Финансовият министър Асен Василев продължава да оригиналничи за милиарди левове,
Коментари Харесай

МФ се готви да захвърли държавни интереси за близо 5 млрд. лева в небитието

Финансовият министър Асен Василев продължава да оригиналничи за милиарди левове, като по този метод основава съществено напрежение в така и така неустойчивото партньорство сред " продължаваме Промяната - Демократична България " и ГЕРБ - Съюз на демократичните сили ". За следващ път той провокира земетресения на Парламентарно равнище. Този път мотив за това бе следващия му опит да се отърве от подведомствената му дирекция, отговаряща за представителството на страната по вътрешни и интернационалните финансови разногласия и да я трансферира на Министерството на правораздаването, макар, че самото правно ведомство не е според с това. За две години това е трети опит на финансовия министъра да извърши въпросната промяна.

Първият се провали, тъй като стана ясно, е проблематично това да става с смяна на устройствения устав на министерството, тъй като съгласно член 31 ал.1 на Гражданско-процесуалния кодекс " Държавата се съставлява от министъра на финансите, в случай че в закона не е планувано друго ". А когато става дума за финансови разногласия с страната от общ темперамент закона не планува друго. И е разумно финансовият министър да съставлява страната в такива разногласия, тъй като когато те бъдат изгубени точно той вкарва в бюджета дължимите към спечелилата страна суми. А делата водени по тази линия са с голям финансов интерес. Но за това по-късно.

За повторно държавното управление с министър председател Кирил Петков и финансов министър Асен Василев се пробваха да трансферират правосъдното посланичество през 2022-а като трансформират въпросния член в Граждански процесуален кодекс. Но тогава в Народното събрание бе получена лавина от негативни за по този начин смяна мнения. И тематиката бе забравена. До в този момент. Със старта на настоящето държавно управление финансовият министър още веднъж реши да се отърве от въпросната дирекция с смяна в правилника на Министерството на финансите. Въпросната промяна бе скрита в преходните и заключителни разпореждания на предлагането за смяна в правилника за структурата на МФ, което още не е гласувано то Министерския съвет. Но този път държавните сътрудници от ГЕРБ се постараха да отрежат в зародиш следващите новаторски напъни на финансовия министър и внесоха в Народното събрание решение, с което въпросното прекачване на дирекцията се не разрешава.

Още на бюджетна комисия това решение нажежи пристрастеностите до бяло като Асен Василев съобщи, че Народното събрание няма право да се меси във вътрешните работи на министерството му и в случай че тора решение бъде гласувано от Парламента то ще отиде в Конституционния съд. Василев съобщи, че не вижда за какво правното посланичество на страната да не отиде в Правосъдното министерство. Той бе безапелационен, че не се усеща способен по такива въпроси и точно правния министър е професионалът, който би трябвало да се занимава с тях. " Тази активност изисква юридически пълномощия, с цел да се дават инструкции по какъв начин да се пази страната. Аз не се усещам квалифициран и способен да се изговарям по такива въпроси. Сигурен съм, че и други министри на финансите не са се чувствали готови и способени ", сподели Василев.

Депутатът от ГЕРБ Дилян Добрев обаче остро възрази на Василев. Той съобщи, че за своето битие въпросната дирекция няма изгубено дело и няма никаква причина когато една конструкция работи добре тя да се преструктурира. Добрев съобщи, че самият министър на правораздаването не желае въпросната дирекция и недвусмислено загатна за вероятните аргументи финансовият министър да желае въпросната промяна. " Чуваме клюки, че вие желаете да си назначите ваши юристи и да сключвате съглашения с фирмите вместо да водите делата до край. Имаме да вземем за пример дело с ЧЕЗ където те съдят страната за 1.1 милиарда евро. И ние чуваме, че вие желаете да прехвърлите тази дирекция, която се занимава с арбитражите, в резултат на което юристите да бъдат заменени и да се подписа съглашение, с което да се платят на ЧЕЗ половин милиард евро ", сподели Добрев.
 Бюджетният недостиг продължава да пораства
Бюджетният недостиг продължава да пораства

Разломът сред повишението на приходите и на разноските се усилва

Асен Василев репликира, че в случай че е имал желание да назначава юристи които да губят каузи, няма никакъв смисъл да желае дирекцията да бъде прехвърляна в друго министерство.

Всъщност защо е целия този звук. Става дума за дирекция правосъдна отбрана, която се занимава с вътрешните и външни арбитражни каузи против страната. Тя е в министерството на финансите от неговото основаване през 1878-а та чак до момента. И през целия този интервал няма министър, който да си е помислил, камо ли да е предложил тя да бъде преместена. С други думи всички са се чувствали задоволително способени по тематиката. Асен Василев е първият, който се афишира за незапознат като финансов министър по нея.

За последните години въпросната дирекция се занимава с вътрешни и външни каузи по искания към страната, чиято обща стойност към края на 2021-а е била 500 млн. лв. и 1.2 милиарда евро. През 2022-а към тях се причислява и претенцията за 1 милиарда евро на наследниците на предприемача Денис Ершов, който на времето владееше компанията " Петрол ". И по този начин излиза, че въпросната дирекция се занимава със отбраната на финансови ползи на страната за близо 5 милиарда лв..

Явното отвращение на министърът на правораздаването да вземе въпросната дирекция в подведомствената му конструкция е елементарно обяснимо. Ако това стане вътрешните каузи ще бъдат мигновено изгубени, поради риска министерството на правораздаването, което ще би трябвало да замести финансовото ведомство в ролята на ответник, да въздейства на съда. Това е по този начин, тъй като министъра на правораздаването има право да предлага назначението, освобождението, награждаването и наказването на съдии. По този метод се основава хипотезата при която министърът, който в тази ситуация ще се явява страна по тези каузи, да въздейства на съда, а това слага безпристрастността на вземащите решение магистрати по подозрение.

Самата догадка за допустимо въздействие ще даде опция всички ищци към страната да слагат въпроса пред европейските съдилища. А те към този момент неколкократно и нееднозначно са се произнасяли по сходни проблеми. И присъдите им са били в ущърб на страните против които са се водели делата. С други думи самото прекачване на дирекцията в правното ведомство към този момент заплашва съществено удобния за страната излаз по делата. А това от своя страна пък основава риск са съществени финансови вреди за бюджета.
 Бюджетът за 2023-а не се бори с инфлацията и не развива вложенията
Бюджетът за 2023-а не се бори с инфлацията и не развива вложенията

Държавната хазна се трансформира във функционалност на обществените разноски

Когато приказваме за законосъобразността на сходно прекачване на въпросната дирекция да не забравяме, че представителството на страната от министерството на финансите е уредено в законов акт - Граждански процесуален кодекс. Не ясно по какъв начин в смяна на подзаконов акт - устройственият устав на Министерството на финансите, може да се поправя императивно заложено законова норма. Подобно деяние мигновено ще бъде сложено на вниманието на Конституционния съд. И изобщо не е ясно, дали аргумента на Василев, че Граждански процесуален кодекс се отнася единствено за каузи на територията на България, ще бъде изобщо взет под внимание.

Когато става дума за интернационалните арбитражи, самата смяна в представителството ще отвори опция за промяна на защитаващите ни адвокатски адвокатски фирми. У тъкмо по този мотив са главните съмнения изказани от Дилян Добрев, които апропо бяха подкрепени и от народния представител от " ИТН " Тошко Йорданов. Тук би трябвало да се каже, че по тези каузи България е представлявана от доста авторитетни тясно профилирани интернационалните адвокатски фирми, които сполучливо отстояват ползите на страната ни близо две десетилетия. Разбира се хонорарите им дават отговор на големия финансов интерес, с който са ангажирани. И тъкмо тези възнаграждения най-вероятно са апетитна хапка за обособени амбициозни български адвокатски фирми.

В сегашната обстановка тези възнаграждения се заплащат против това, че или страната ни не заплаща по предявените й искове милиарди, или заплаща тъкмо толкоз, колкото в самото начало е решила, че длъжна и нито стотинка повече. Както бе с делото за атомния реактор за АЕЦ Белене против НЕК. Както зави и Добрев при промяна на адвокатските фирми може да се окаже, че хонорарите отиват за извънсъдебни съглашения при които с изключение на, че заплаща на юристите страната - разбирай данъкоплатците, ще заплащат и на ищците. А тръгне ли се по тази наклонена повърхност на извънсъдебните съглашения, особено интернационалните арбитражи имат навика да си образуват трайното мнение, че въпросната страна не склонна да отстоява до край ползите си и в сходство с това присъждат по съответния метод - изгода на ищеца против въпросната страна. И тази наклонност мъчно се пречупва.

Поради всички тези аргументи следващият новаторски натиск на Асен Василев наподобява като изпитание да хвърли държавен интерес за близо 5 милиарда лв. в небитието.
 Проектобюджетът на Асен Василев е изправен пред провокации
Проектобюджетът на Асен Василев е изправен пред провокации

При приходите главните източници за тяхното увеличение идват от събирането на 100% дял от държавните дружества
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР