Финансовият министър Асен Василев обяви, че няма забрана за износ

...
Финансовият министър Асен Василев обяви, че няма забрана за износ
Коментари Харесай

Асен Василев: В България има достатъчно зърно, няма забрана за износ

Финансовият министър Асен Василев разгласи, че няма възбрана за експорт на зърно от страната. Той посочи, че текат детайлни инспекции, с цел да е несъмнено, че всички процедури и условия са спазени.

„ В България има задоволително зърно, на интернационалните пазари обстановката е безусловно сериозна и би трябвало да сме сигурни, че всичко е спазено преди зърното да напусне страната ”, добави той.

Относно Плана за възобновяване прогнозите на Василев са, че първите суми България ще получи през лятото. „ На база осъществяването на плановете ще забележим кои може да не бъдат изпълнени в период и да отпаднат. Ако успеем да осъществим всички, ще ги дофинансираме с национално финансиране ”, добави той.

Министърът разяснява и изявления на Делян Добрев от ГЕРБ, че заплата от 1 000 лева в този момент се усеща като 350 лева поради инфлацията.

„ Бих им споделил да четат Националния статистически институт. Инфлацията се счита там, а не в Министерството на финансите или в Българска народна банка. Смята се в статистиката, а статистиката не е сменяна от времето на господин Борисов. Същите хора считат по същия метод ”, посочи Василев.

Към 15 март се чака привършване на техническите договаряния на България с Европейска комисия по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). Каза по-рано Василев на съвещание на Комисията по въпросите на Европейския съюз. След това следва НПВУ да мине през естествените процедури на утвърждение, добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

„ Може да стартираме работа по Плана, сега в който има техническо утвърждение по него, даже преди формалното сключване ”, посочи вицепремиерът.

Най-голямата смяна в Плана е отпадането на инвестицията в парогазова централа и замяната ѝ с инфраструктура за предпазване на сила от 6000 мегаватчаса и на рандеман на геотермална сила, сподели Василев.

В стратегия „ Транспорт ” на Плана има засилен фокус върху устойчивия превоз - крайградски железници и влакове вид „ Интерсити ” и усъвършенстване на публичния превоз.

По-малки промени има при обезпечаването на широколентов интернет в общинските центрове, развиване на ТЕТРА системата за връзка при рецесии и за цифровизация на „ Български пощи ”. В бранша опазване на здравето на НПВУ е включена смяна на системата „ 112 ”, с цел да се улесни работата ѝ.

Отпадането на градеж на парогазови централи и газопроводи и замяната им с плана за системата за акумулатори и тяхното разполагане ще костват към 1,5 милиарда лв.. Търсенето и добивът на геотермална сила - към 200 милиона лв..

Проектът за разполагане на батериите е създаден с Министерството на енергетиката (МЕ) и Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). Батериите ще станат благосъстоятелност на дружество на МЕ и ще се разположат в подстанциите на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО). Батериите ще могат да се наемат от други участници на пазара на сила на пазарен принцип.

Батериите ще се създават в България и това е въпрос на национална сигурност, сподели Василев. „ Ако се наложи да завишим вложенията за този цех, аз бих платил цената, с цел да имаме национална сигурност ”, съобщи вицепремиерът. Разходите за предпазване на сила ще са към 10 евро на мегаватчас, което е много на ниска цена, уточни министърът на финансите.

„ В момента се водят последните договаряния за спомагателен разбор за сигурност на доставките на централите в Маришкия басейн. Трите огромни централи в Маришкия басейн няма да бъдат закривани. Ще се закриват единствено централи, които не дават отговор на екологичните стандарти, каквито са „ Брикел ” и „ Бобов дол ”, уточни вицепремиерът.

„ В НПВУ сумата за приемане за стратегия „ Транспорт ” се резервира - парите, както споделих, ще отидат за влакове вид „ Интерсити ” и за градски железници, като за двата вида ще са нужни 640 милиона лв. за 23-24 влака, посочи Василев.

Николов: Ще се прегледа опцията за удължение обезщетенията към бизнеса

„ Ситуацията в Украйна не оказва непосредствено въздействие върху НПВУ. Ако бяхме приели в Плана да прибавим парогазова централа и да се съгласим със затваряне на мощности, в този момент щяхме да сме в неизгодна позиция. Забавянето на НПВУ ни оказа помощ да прокараме решения в интерес на България ”, сподели министърът.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР