Финансовите министри от ЕС се съгласиха във вторник да субсидират

...
Финансовите министри от ЕС се съгласиха във вторник да субсидират
Коментари Харесай

ЕС ще субсидира ръста на цените на горивата за домакинствата на фона на кризата в Украйна



Финансовите министри от Европейски Съюз се съгласиха във вторник да субсидират цените на горивата за семействата и да предложат поддръжка на фирмите, наранени от възходящите цени на силата вследствие на нашествието на Русия в Украйна, съобщи френският финансов министър Брюно льо Мер, съобщи Ройтерс.

" Тази война в Украйна води до внезапно повишение на цените на стоките, изключително на газа и храните. Това изисква съгласуван стопански отговор от страна на европейските страни ", уточни Льо Мер на конференция след неговото председателстване на диалозите сред министрите на Европейски Съюз.

Льо Мер, чиято страна държи ротационното шестмесечно председателство на 27-членния Европейски Съюз, сподели, че взаимната тактика се основава на предложенията на Европейската комисия за облекчение на рестриктивните мерки върху държавната помощ в Европейски Съюз, с цел да помогне за справяне с изключителното състояние в Украйна.

" Стратегията се основава на три основни аспекта. Първо, поддръжка за всички семейства, наранени от внезапното повишаване на цените на горивата. Подкрепата, която осъществихме във Франция, като доста други европейски страни направиха същото или обмислят да създадат това ", уточни Льо Мер.

" Това би било един тип отстъпка от цените по бензиностанциите. Много хора нямат различен избор, с изключение на да вървят на работа с автомобил. Считаме, че поддръжката за семействата е нужна ", сподели той.

Втората мярка за поддръжка е да се помогне на фирмите, които са най-силно наранени от скока на цените на газа. Помощта ще пристигна като заеми, обезпечени от държавното управление или безплатни средства за компании, които употребяват доста сила.

Третата мярка е да се диверсифицират източниците на сила, с цел да стане Европейски Съюз самостоятелен от Русия, която е най-големият енергиен снабдител за блока, осигуряваща 45% от газа, повече от една четвърт от петрола и половината от въглищата.

" Трябва да изградим нашата енергийна самостоятелност допустимо най-скоро. Трябва да ускорим вложенията, би трябвало да диверсифицираме в източниците на сила, би трябвало да диверсифицираме източниците на доставки, би трябвало да натрупаме ресурси ", сподели още Льо Мер.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пък означи, че страните от Европейски Съюз могат да финансират такива вложения от доста евтините заеми, налични в границите на фонда за възобновяване на Европейски Съюз, които остават неизползвани.

" Все още има налични 200 милиарда евро под формата на заеми, които държавите-членки могат да изискат до август 2023 година, с цел да финансират повече вложения и промени “, сподели Домбровскис на същата конференция.

" Това е голямо количество, което може да се употребява за отговор на избрани провокации, произлизащи от спора – да вземем за пример за ускорение на развиването на възобновимите енергийни източници ", добави той.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР