Финансовите министри от ЕС одобриха в четвъртък плановете за възстановяване

...
Финансовите министри от ЕС одобриха в четвъртък плановете за възстановяване
Коментари Харесай

Румъния получи одобрение за плана си за възстановяване, следват плащанията

Финансовите министри от Европейски Съюз утвърдиха в четвъртък проектите за възобновяване на Румъния, Естония и Финландия, с което трите страни към този момент могат да получат първия транш от заплащания по тях.

Формалното решение ще бъде взето на автограф, защото министрите оповестиха позицията си след неофициално съвещание, извършено във видеоконферентен формат. След това Европейската комисия ще може да им отпусне предплатено заплащане в размер на 13% от общата сума.

Румънският проект, който планува планове и промени за 29.1 милиарда евро, планува поетапното прекъсване на производството на сила от въглища и внедряването на възобновими енергийни източници, както и осъществяването на вложения и промени в региона на обновяването на постройките, модернизацията на железопътните линии, ръководството на водите и отпадъците и залесяването. Европейската комисия утвърди настояването на Румъния за опускане на 14.2 милиарда евро безплатни средства и 14.9 милиарда евро заеми за реализацията на плановете, които включват още цифровизация на публичните услуги и за подсилване на устойчивостта на здравната система.

Естония ще разчита на 969.3 млн. евро, а Финландия има проект за възобновяване за 2.1 милиарда евро.

С утвърждението на трите последни проекта 22 страни към този момент са завършили процедурата, предхождаща финансирането и осъществяването на проектите. 17 европейски страни към този момент са получили и предплатените заплащания от Европейската комисия.

Единствено проектите на Полша, Унгария, Швеция и подаденият на 15 октомври български проект, не престават да се проучват от Еврокомисията. Тя би трябвало да оцени дали те дават отговор на изискванията за финансиране, преди да ги съобщи към страните членки за дефинитивно утвърждение. Еврокомисията не се ангажира с крайни периоди за привършване на оценката, като по-рано нейни представители са казвали, че проблемите с полския проект са свързани с върховенството на правото, а на унгарския - и със заложените в него контролни механизми за разкриване и попречване на корист с парите. Нидерландия е единствената европейска страна, която до момента не е показала своя план в Брюксел.

Повече за периодите и изискванията за утвърждение на проектите, както и по какъв начин се отпускат парите по Механизма за възобновяване и резистентност, вижте

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР