Финансовата министърка на Швеция Магдалена Андершон ще има възможност да

...
Финансовата министърка на Швеция Магдалена Андершон ще има възможност да
Коментари Харесай

Швеция за пръв път ще има жена премиер

Финансовата министърка на Швеция Магдалена Андершон ще има опция да стане първата жена министър-председател на страната, откакто през днешния ден ръководителят на Народното събрание Андреас Норлен ѝ разпореди да сформира държавно управление, съобщи " Ройтерс ".

Миналата седмица Андершон беше определена за ръководител на Шведската социалдемократическа работническа партия на мястото на досегашния министър председател Стефан Льовен. Вчера Льовен подаде оставка от премиерския пост. " Естествено беше новият ръководител на социалдемократите първи да има опция да се опита да сформира държавно управление ", сподели Норлен пред кореспонденти. Той съобщи, че е изискал Андершон във вторник да рапортува какво е свършила, само че посочи, че желае да й даде повече време, в случай че има прогрес в договарянията за сформиране на държавно управление.

От 2014 година Льовен оглавяваше формирано дружно със Зелените несигурно съдружно държавно управление на малцинството, което разчиташе на поддръжката на леви и десни партии. Андершон също ще има потребност да откри поддръжка отвън сегашната коалиция, с цел да получи утвърждение при гласоподаване в Народното събрание.

За да бъде тя одобрена за министър-председател, не е належащо да има болшинство в нейна поддръжка, само че би трябвало да не се стига до гласоподаване с болшинство против нея. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР