Финансистът Венцислав Димитров е член на Надзорния съвет на ПФК

...
Финансистът Венцислав Димитров е член на Надзорния съвет на ПФК
Коментари Харесай

“Левски” вдига капитала си и привлича акционери

Финансистът Венцислав Димитров е член на Надзорния съвет на ПФК „ Левски “ АД, който следи финансовите потоци на клуба. Заедно с Наско Сираков той бе на последните две срещи в Национална агенция за приходите, на които се реализира съглашението за надзор над банковата сметка на клуба от страна на приходната организация. По силата на контрактуваното, Национална агенция за приходите ще прибира 30% от приходите на клуба, с които ще се изплащат отговорностите на „ Левски “ към Агенцията.

- Г-н Димитров, за какво се стигна до решението на Национална агенция за приходите?

До това решение се стигна, тъй като клубът не обслужва постоянно настоящите си, както и просрочените остарели отговорности към Национална агенция за приходите. Поради това, както и поради лихвите за закъснение, тези отговорности се усилват и както знаете към този момент са 11,5 млн. лева

- Вие наблюдавате финансовата картина в клуба и сте наясно с опциите на клуба да обслужва отговорностите си към Национална агенция за приходите. Какво е Вашето мнение по отношение на тези благоприятни условия?

Важно е да се означи, че финансовата картина през последната година доста се усъвършенства. Постъпленията са по контракти за реклама, от спонсори, от продажби на билети и продукти в магазина на клуба, от дарения, от ФИФА/УЕФА, от ТВ права и други

През 2022 година обаче изплащането на отговорностите към Национална агенция за приходите не бе с най-голям приоритет за изпълнителното управление. Изплатиха се остарели отговорности към футболисти и треньори от над 3 млн. лева, както и други, които към този момент са изчистени. Изплащането на тези отговорности беше витално значимо за обезпечаване на лиценз за 2022 година

Сега, от този миг нататък, би трябвало да се покрива най-вече дълга към Национална агенция за приходите. Входящият паричен поток на клуба е над 15 млн. годишно. От тях Национална агенция за приходите ще прибира 30%, което е над 5 млн. лева Така ще се покриват настоящите отговорности към Национална агенция за приходите по Данък добавена стойност, както и осигурителните вноски по заплатите.

Ще има опция да се изплатят отчасти и старите отговорности, само че по този въпрос следва да бъде контрактуван повсеместен погасителен проект. Това ще стане след детайлна финансова проверка от Национална агенция за приходите, която следва да се направи в идващите месеци.

- В медиите се разяснява, че това съглашение не е положително за клуба и ще ограничи развиването му. Смятате ли, че сходни изказвания имат съображение?

Според мен това е допустимо най-хубавото решение в този миг. Текущите отговорности към Национална агенция за приходите, както и обслужването на старите задължения, би трябвало да стане главен приоритет на управлението. Засега това не е по този начин. Считам, че би трябвало сериозна смяна в политиката и мисленето на изпълнителното управление, с цел да се слагат отсега нататък финансите на клуба на здрава основа и в границите на идващите 3 години да се изчистят тези остарели отговорности към Национална агенция за приходите. Това е допустимо обаче при прецизна финансова дисциплинираност.

- Видно е, че има разлики сред мажоритарния акционер Наско Сираков и изпълнителното управление. Как бихте коментирал обстановката като член на Надзорния съвет на клуба? Защо се поражда това напрежение?

Бих желал да уточня, че господин Сираков, както и целият Надзорен съвет желаеме екипна работа в границите на управлението на клуба. За страдание, има доста изказвания в медиите, в които се постоянно се загатва „ тирания “ и „ еднолично ръководство “, а това не подхожда на правилата на екипната работа.

В последното си изявление господин Ивайло Ивков сподели, че има рецесия в ръководството на сдружението. Мога да потвърдя, че това фактически е по този начин. Тази рецесия се показва най-вече в разлики във връзка с целите и тактиката за развиване на клуба.

Визията на господин Сираков е да се търси стратегически вложител, като в това време се подхващат дейности за излекуване на клуба и възстановяване на финансовата обстановка.

Именно заради тази причина се подхващат и стъпки за нарастване на капитала на сдружението посредством емисия от нови акции, което следва да се случи след Общото заседание през април. Стратегическият вложител, който се очакваше да поеме клуба, се отхвърли от договорката. Тук не желая да влизам в тематиката, само че бих показал като определящ фактор и световната икономическа конюнктура в света, която се промени доста през 2022 година, инфлацията, повдигането на лихвените проценти, войната.

За страдание всичко това прави инвестицията в клуб като „ Левски “ неатрактивна сега, а евентуално и в идващите 2-3 години.

Затова е стратегически значимо да се работи в посока клуба да оцелее, да почисти дълга си към Национална агенция за приходите, да предоговори другите си отговорности, да подпише концесията за стадиона и да вдигне комерсиалната си известност към този момент като добре проведен и добре управителен бизнес.

Тогава “Левски “ ще стане прелъстителен и за стратегически вложител.

Това е изцяло допустимо, само че би трябвало различен вид мислене и управление, което да ръководи клуба като корпорация, а не като ЕООД.

- Какво мислите за идната акция за увеличение на капитала и новата емисия акции?

Тази стъпка е добра и дава опция да се привлекат нови средства в „ Левски “ от последователите, които и сега имат сериозен принос към клуба под формата на дарения, посредством закупуване на продукти от магазина, билети, карти и други

Разликата е, че в този момент против дадените средства ще имат опция да получат акции в клуба. Какво биха им дали акциите? От една страна те ще имат опция да вземат участие в Общите събрания на клуба, да дават оферти и да гласоподават. От друга страна, при вярно ръководство – тези акции резервират цената си и даже тя може да се вдигне. Това може да стане откакто в идващите години се реализиран няколко стратегически стъпки във връзка с излекуване на клуба.

Това е обвързвано с изчистване на дълга към Национална агенция за приходите, сключване на концесионно съглашение за стадиона, както и добра спортно-техническа работа - на терена и с детско-юношеската школа. Целта е да се появят нови млади надарени футболисти израснали в „ Левски “, или пристигнали посредством трансфер извън, само че успешно приспособени в клуба и на терена.

Всеки подобен футболист е актив, който може да се оцени на милиони евро. „ Левски “ и сега има няколко такива играчи, за които подобаващият миг за произлязъл трансфер скоро може да настъпи.

Така можем даже да си представим, че след 3 години „ Левски “ ще е без дълг към Национална агенция за приходите, с подписана концесия за стадиона и с няколко положителни футболисти на стойност над 15-20 млн. евро. За подобен европейски клуб ще има не дребен интерес от вложители.

През последните година-две има сериозен интерес за такива вложения от страни като Катар, ОАЕ, Саудитска Арабия. В такава обстановка не е нереално да се оцени целият клуб на стойност над 70-80 млн., даже и 100 млн. евро. Това са суми, които не плашат тези вложители, в случай че виждат положително бъдеще в клуба.

Затова аз съм оптимист и смятам, че всички, които поддържат клуба в този момент и станат акционери, ще имат и финансов интерес в един небосвод от 5 години напред.

- Коментира се също, че акции могат да се купят единствено от актуалните акционери и до 150 души нови акционери. Каква е в действителност истината?

Да, „ Левски “ е акционерно сдружение, което не е обществено. Законът лимитира опцията клубът да разгласи обществено предложение на акции, без съблюдаване на условията на ЗППЦК и европейските регламенти, т.е без издание на проспект. В стратегически проект и в границите на идващите 4-5 години сдружението може да изготви проспект, когато е готово. Това ще разреши клубът да стане обществено сдружение, без значение дали ще се търгува на борсата или не. Такива клубове има в Европа. Като образец мога да посоча " Манчестер Юнайтед ", който се търгува на борсата в Ню Йорк от 2012 година. Това обаче сега не е на дневен ред.

В оповестената покана за общото заседание на клуба е регламентирано, че акции от нарастването на капитала на сдружението могат да бъдат закупувани единствено от акционери на клуба към датата на Общото заседание. Към днешна дата обаче е допустимо акционерите до деня на Общото заседание да трансферират част от акциите си на трети лица, (но не повече от 150 физически или юридически лица) и по този начин да разширят кръга от лица, които да се включат в увеличението на капитала на клуба.

Едно от тези лица е Фондация „ Спорт в България “ - организация напълно в социална изгода, която бе учредена преди към година от господин Мило Борисов и неговата сестра Роси МакКий. Както знаете, те са и мажоритарни акционери в сдружението Телематик Интерактив България АД, което е общоприет спонсор на ПФК „ Левски “ посредством марката си Palms Bet. Компанията е на Българската фондова борса, а пазарната й капитализация е над 200 млн. лева

Ще се търсят способи да бъдат поканени всички последователи на „ Левски “, без значение от техния бизнес - дребен, междинен или огромен, свободни специалности като архитекти, дизайнери, юристи и други, да се включат в акцията и да закупят акции, при съблюдаване на условията и рестриктивните мерки на закона.

Ръководството на фондацията също възнамерява да поддържа акцията като стане акционер в „ Левски “ като по този начин спомага и в това време координира напъните на всички в една посока. А посоката е да се помогне на клуба да оцелее и да се върне още веднъж в елита на българския и европейския футбол.

- Станахме очевидци, че в различен огромен български клуб акционер стана фондация. Как ще коментирате това?

Не бих желал да разясня други клубове, само че мога да кажа, че фондация „ Спорт в България “ е напълно в социална изгода и всички средства, които се съберат, ще бъдат предоставяни за развиване на спорта в България.

Средствата, акумулирани от съответната акция на Фондацията, ще бъдат напълно ориентирани към ПФК „ Левски “. В този смисъл Фондацията има голям капацитет да работи за клуба и да подкрепя неговата активност.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР