Финансирането на Инерком за сделката за ЧЕЗ според получения от

...
Финансирането на Инерком за сделката за ЧЕЗ според получения от
Коментари Харесай

ЧЕЗто задавани въпроси

Финансирането на " Инерком " за договорката за ЧЕЗ съгласно получения от Чехия документ

© Капитал Част от тематиката Скандалът с ЧЕЗ
Контактите на Върбакови

През годините преди да стигне до договорката за ЧЕЗ, фамилията зад " Инерком " има редица съмнителни партньорства

Гинка Върбакова: Не познаваме политици. Само ние и банката сме в договорката

Собственичката на " Инерком България " пред " Капитал "

Какво работи ЧЕЗ

И какви разнообразни компании харесваха този бизнес в България през 2004 година и в този момент

Кои са " гадовете "?

Идеята за национализация на ЕРП-тата е неуместният край на все по-голямото заразяване с политика на бизнеса с доставка на ток
Още по тематиката
След среща с Върбакова страната влиза в договорката за активите на CEZ

Искането на премиера е за 100%, само че и 34% били допустими
1 мар 2018
Кой дава парите на " Инерком " съгласно справката на Борисов

Замесените банки ББР и ПИБ отхвърлят да вземат участие в заплащането, като Гинка Върбакова в този момент също ги изключва
28 фев 2018
Премиерът към този момент твърдо не харесва договорката за ЧЕЗ*

ГЕРБ доста евентуално ще резервира министъра на енергетиката Теменужка Петкова
27 фев 2018 Какво e comfort letter

Накратко казано, това е писмо от една институция (в случая банка), която без твърдо да се ангажира, декларира желание да влезе в дадена договорка. Документът няма законова основа и произлиза по-скоро от бизнес практиката, по тази причина и се среща под разнообразни имена и форми. На български няма навлязъл резистентен превод, само че може да се приравни на " увещание ".

Основното е, че писмото за разлика от банковата гаранция няма обвързващ темперамент. Все отново то дава известна сигурност в реализирането на договорката, доколкото подписалият го залага репутацията си. При основна смяна в изискванията обаче той може да се отдръпна без вреди.

Как се структурира LBO договорка

Проектът на " Инерком " в основата си е типична leveraged buy-out (LBO) договорка. Това значи, че самият придобиван актив (българският бизнес на CEZ) се употребява, с цел да се финансира придобиването. Това става, като се договаря акциите, комерсиалното дружество, парцели или друго от придобиваното имущество да бъде заложено в интерес на този, който дава парите. В този смисъл не е безусловно проблем или нещо извънредно извънредно по-малка компания да придобие по огромна. Все отново би трябвало да се регистрира, че LBO заради огромното дългово финансиране са извънредно рискови интервенции и са по типични за грабителски хедж фондове, в сравнение с за стратегически вложители.

Какво тогава е толкоз проблематичното с " Инерком "

Разликата в мащабите на " Инерком " е освен в пъти, а в десетки пъти. Това също единствено по себе си е възможно. Като азбучно и класическо съответствие в бранша се приема 10% капитал против 90% дълг, въпреки че по-традиционните и консервативни биха желали по-голямо самоучастие. При състояние че претендентът за заема е дребна и непозната компания, най-оптимистичният вид е от порядъка на 70-80%, а по-реалистичният - към 60%. Например при последната договорка за БТК заемът беше 70%. Ако се вземе това число, самоучастието би трябвало да е от порядъка на 90 млн. евро, в случай че се сметне с 10%, минимумът е 32 млн.евро. Активите на фирмите в групата на Върбакови са за към 100 млн. лева, само че към тях има задължения за над 20 млн. лева Активите на компанията, която се придобива, най-често се употребяват като поръчителство за финансирането. В случая с ЧЕЗ оповестеният проект е да се заложат акции, т.е. да не мине през регулатора.

Естествено по-голямата част от обществения заряд по тематиката идва от публичното значение на електроразпределително сдружение и от характерния контролиран бизнес. Иначе огромни LBO покупко-продажби са се сключвали и преди в България, в това число и за стратегически активи като БТК.

Как се прави оценка компания

Накратко, няма единствен метод, въпреки въпреки всичко в избран бранш нормално при сливания и поглъщания всички гледат едни и същи индикатори. При компании, ръководещи недвижими парцели да вземем за пример, това е доходността от отдадените площи, при банки цената на капитала, а при множеството бизнеси EBITDA. Зад акронима стои облага преди лихви налози и амортизации и тя е измерител за чистия позитивен поток, който генерира бизнесът. Обикновено според от бранша и етапа на икономическия цикъл вложителите одобряват за естествени разнообразни множители (multiples) на тези индикатори. Например за компания с капацитет за плевел напредък покупко-продажби може да има и при равнища над 20x EBITDA. Същевременно за мощно контролирани и капиталоемки браншове, където облагите са сигурни, само че без опция за огромни изненади, съотношенията са доста по ниски, най-много от порядъка на 5x EBITDA, споделят консултанти. При ЧЕЗ и обществената сензитивност към цената на тока тежи и политическият риск. Комбинираното EBITDA на двете огромни продавани обществени компании за 2017 година е към 70 млн. евро, само че тук има и позитивен еднократен резултат при " ЧЕЗ Електро ". Офертата на " Инерком " надвишава индикаторът 5x EBITDA. Показателно е и че от шестте претендента в ранната фаза най-големите и свързани с чужбина дадоха най-консервативни оценки, много под цифрата на определения покупател. Но CEZ беше споделила на претендентите, че не желае нищо под 300 млн. eвро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР