Философията на Йохан Кройф за тотален футбол, при която топката

...
Философията на Йохан Кройф за тотален футбол, при която топката
Коментари Харесай

Йохан Кройф и неговите най-добри през 90-те години в Ла Лига

Философията на Йохан Кройф за цялостен футбол, при която топката се владее, оказва помощ на Барселона да господства в Ла Лига при започване на 90-те години. " Дрийм тиймът " на треньора Кройф в " блаугранас " включваше играчи както от " Ла Масия " (създадената от него младежка академия), по този начин и интернационалните звезди.

Не е изненада, че множеството възпитаници от футболната школа на Кройф попадат в този лист. В който не е Христо Стоичков - един от любимците на нидерландския треньор и разгласен за най-хубав футболист на 90-те в испанската Примера дивисион.

Ето и кои са хората от листата на Кройф:

Михаел Лаудруп

Креативен полузащитник, прочут с уменията си за подаване на пасове и с възвишения надзор над топката, Михаел Лаудруп се отличи като част от " Дрийм тийма " на Йохан Кройф в Барселона. От 1991 година до 1994 година Лаудруп играе с боеприпас от други надарени играчи, измежду които Пеп Гуардиола, Хосе Мари Бакеро и Чики Бегиристайн, с цел да изведе каталунците до Шампионската лига през 1992 година и до четири трофеи в Ла Лига. През последната година от кариерата си той реализира и шампионска купа с Реал Мадрид и Аякс.

Пеп Гуардиола

Дефанзивният полузащитник изиграва значима роля в " Дрийм тийма " на Йохан Кройф от началото на 90-те години, като печели Купата на европейските първенци през 1991 година и приключва кариерата си с шест трофеи в Ла Лига. Неговата креативна визия и качествата му за остри пасове са предходник на Чави и Иниеста, които следват стъпките му.

Роналд Куман

Подписал през 1989 година, с цел да взе участие в " Дрийм тийма " на Кройф, бранителят вкарва невероятните 102 гола за шестте си сезона в Барса, най-много гола от фаул, с който тимът печели първата си европейска купа през 1992 година Мощният десен крайник на нидерландеца оказва помощ на тима да завоюва пет шампионски трофеи, три Суперкупи на Испания и една Купа на Краля. Куман към момента държи върха в Примера дивисион за 25 поредни маркирани дузпи.

Ромарио

Бразилският нападател Ромарио печели премията на ФИФА за най-хубав състезател през 1994 година, която го възнаграждава за забележителния му сезон с 30 гола в Барселона и за това, че изведе националния си тим до трофея на Световната купа. Въпреки че прекара единствено две години в Каталуня, той приключи престоя си с 65 гола в 39 мача и шампионска купа в Ла Лига.

Фернандо Йеро

Известен с твърдите си единоборства, отбранителният полузащитник Фернандо Йеро повече от 14 години помагаше на тима на Реал Мадрид, като завоюва три трофеи от Шампионската лига и пет от Ла Лига.

Роналдо - Феномена

Да, той прекара единствено един сезон в средата на 90-те години с екипа на Барселона, само че той беше плодотворен. Бразилската легенда вкара 47 гола в 51 мача. Той оказа помощ на Барселона да завоюва Копа дел Рей, Купата на носителите на купи и Суперкупата на Испания.

Кристиан Виери

Италианецът вкара 24 гола в 24 семейства за Атлетико. Средно по един гол на мач, само че все пак нападателят прекъсна престоя си и се върна в Серия А по финансови аргументи.

Иван Саморано

Един от най-талантливите чилийски прехвърляния, Иван Саморано играе за Севиля и Реал Мадрид през 90-те години на предишния век. Докато за андалусийците отбелязва 23 гола в 63 участия, за Реал Мадрид вкарва 101 попадения в 173 срещи. В Реал той печели Ла Лига, Копа дел Рей и Суперкупата на Испания.

Патрик Клуйверт

Нидерландският нападател Патрик Клуйверт има 257 участия в тима на Барселона за шест години, като е отбелязал 122 пъти. Висок и физически, бързият и техничен състезател оказва помощ на Барселона да завоюва Ла Лига с треньора Луис ван Гаал, за който е играл в Аякс при започване на 90-те години.

Луиш Фиго

Изкусният флангови футболист играе пет години в Барселона, където в екип с Роналдо и Патрик Клуйверт печели две трофеи в Ла Лига, две Купи на Краля, Суперкупата на страната, Суперкупата на Европа и Купата на носителите на купи. Вкара 45 гола в 249 участия.

Ривалдо

Дългокракият нападател се причислява към Барселона през 1997 година, където вкарва 109 гола за 5 сезона, като нито един от тях не е по-величествен от " задната ножица ", с която оформя хеттрика си против Валенсия и вкарва Барселона в Шампионската лига. Носител на купите в Ла Лига през 98 и 99 година, когато е най-хубавият голмайстор на лигата, Ривалдо печели премията на ФИФА за състезател на годината и Златната топка през 1999 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР