Философията и стремежът да се отървем от всичко ненужно, за

...
Философията и стремежът да се отървем от всичко ненужно, за
Коментари Харесай

Българската Otbor, която променя света на играчките

Философията и стремежът да се отървем от всичко излишно, с цел да живеем по-щастливо или другояче казано наклонността минимализъм навлиза надълбоко в желанията на мнозина и към този момент освен във връзка с дизайна, само че и в модата, изкуството и архитектурата. Трендът не подминава и бизнеса с дървени играчки, тези които към този момент срещаме все по-често в България, само че нормално са импорт основно от скандинавските страни, където точно тази философия от дълго време е залегнала в обществото.  

Поколението на нашите родители е привикнало с разбирането, че една играчка би трябвало да е огромна, светеща, мигаща, говореща, с цел да е оптимално забавна на детето. Тенденцията през днешния ден обаче е друга и актуалните родители са по-наясно с отрицателните въздействия на пластмасовите играчки, обръщайки тренда в търсене на оня досег, тип и топлота, присъщи за дървените играчки.
Да върнем природата в играта
Дървените играчки са на мода заради полезностите, които предават: свързване със фамилията и природата по време на игра, отбрана на здравето и света от пластмаса и химикали и не на последно място - устойчивост.

Това е и в основата на бизнес концепцията на Диляна Божкова, притежател на OtborToys – българска бутикова компания за дървени играчки, построена с разбирането, че дребните неща са значими и са тук, с цел да останат.

С двете си деца Диляна постоянно среща казуса с несъответствуващите играчки, които се чупят бързо и след минути към този момент са за боклука. „ Стигнах до там аз сама да направя играчки. Тръгнах по този път и се оказа, че изобщо не е елементарно “, споделя тя пред Economic.bg.

Трудно и с огромна доза шанс Диляна попада на точния дърводелец Иван Чалъков, авто дизайнер, приключил в Италия. „ С него започнахме да развиваме играчките, той ми оказва помощ с дизайните и се стараехме да са допустимо най-изчистени “.

Когато измислих името Otbor ми се стори доста уместно, купих и домейн, записах компания, само че след това се оказа, че борът е извънредно неуместно дърво за работа, тъй като е смолисто и се цепи елементарно “. За изработката на играчките обаче се употребява единствено благородна дървесина – явор, явен, череша, орех, бук и дъб. Те се полират единствено с коктейл от натурални масла, които са безвредни са децата.

Мотото на компанията е „ Да върнем природата в играта “ на децата. По думите ѝ в случай че вземем от ръцете на детето мигащата, светкаща и свиреща играчка и му дадем дървеният робот, които няма тези функционалности първоначално има фрустрация, само че въпреки всичко Диляна вижда, че децата избират да играят с естествени материали – камъчета, пръчки, мидички. „ Една пръчка може да е револвер, може да е летяща метла, може да е меч или каквото детето си изиска и няма какво да спре въображението му “.
Дизайн воден от детето
Двете неща, които обичаме най-вече – децата и природата. Играчките Otbor сплотяват тази обич “, по този начин се показва фамилната компания, която проектира играчките си въз основа на знания за детското развиване и опит за това по какъв начин децата играят.

Основен мотор на бизнеса е точно тяхното въображение, от което в Otbor се учат и по този начин виждат нещата, от които децата се нуждаят, с цел да подхранват творчеството си. За Диляна това е обичаната част от процеса на планиране, тъй като има толкоз доста да се научи от техните персони и метода, по който подхождат към игра с отворен край.

Например, първият път, когато дадохме нашите прототипи на роботи на същински деца, забелязахме, че те естествено започнаха да играят на „ фамилии “ с тях. И по този начин, създадохме братя и сестри роботи. Сега техните игри включват огромен брат, който учи дребната сестра на основни умения “, споделя тя.
Играчка за цялостен живот
Играчките пазят скъпите ни мемоари. Спомени, които желаеме да споделим с децата си ", споделят от Otbor.

Една от аргументите Диляна да направи личен бизнес е желанието да резервира за децата си играчка, която са обичали и която когато видят като пораснат ще се сетят и ще им стане благо и топло, играчка, която те също ще дадат на децата си.

За Диляна с леко износени черти най-хубавите играчки са тези, които не престават през поколенията, носейки своята история на обич и въображение в съзнанието.

Затова сме заложили на изчистения дизайн при играчките, с цел да не ги обвързваме с време и с трендове “.
Пазарът не е български
Otbor разчита най-вече на поръчките от чужбина като максимален интерес има от Запада Европа, Съединени американски щати и Канада. Българският пазар е дребен, а цената също постоянно се оказва непостижима.

За българина цената е огромна спирачка „ за парче дърво “ както от време на време го назовават “, споделя Диляна.

Тя споделя по какъв начин да вземем за пример в Дания, в Холандия културата на дървените играчки от дълго време е заложена и хората там умеят да ценят ръчния труд и уникалността на продукта.

Самата направа на една играчка лишава доста време и в количествата, в които ние ги вършим излиза много скъпо. Всичко се прави на ръка и се изпипва до най-малкия подробност, което са доста човекочаса работа “.

Марката не участва в всеобщата комерсиална мрежа, защото това е обвързано с количества, само че залага на партньорства с по-малки бутикови магазини, които припознават играчките като стойностен артикул.

В бъдеще Диляна желае да наложи марката и споделя, че към този момент има база от хора по целия свят, които го познават, само че за нея най-прекрасно би било да успее да притегли българския пазар. 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР