Филмовият фестивал в Бургас, започнал на 16 юли е към

...
Филмовият фестивал в Бургас, започнал на 16 юли е към
Коментари Харесай

Бургаският международен филмов фестивал е към своя край



Филмовият фестивал в Бургас, почнал на 16 юли е към своя край. На 23-и юли е формалното му закриване.

(от 16 до 23 юли) и включваше филми от Колумбия, Индия, Иран, Сърбия, Испания, Турция, Австрия, Швейцария, Белгия и България. Прожекциите ще са на известните местоположения лятна сцена „ Охлюва “, културен център „ Морско казино “, изложба „ Г. Баев “ и НХК. Започнал като фестивал на киното от Черноморския район през 2016 година, през днешния ден Бургаският кино фестивал е много по-широкообхватен и като страни, от които идват обособените заглавия (значителна част от изброените тази година кинематографии ще бъдат показани за първи път на фестивала), и като жанрове. 

Фестивалът има и конкурсен темперамент в категориите „ игрален пълнометражен “ и „ късометражен филм “, като тази година журито се състои от режисьора Камен Калев, оператора на „ Ага “ и „ Отчуждение “ Калоян Божилов, актрисата Мартина Апостолова, саунд дизайнера и създател на студио Monoplus Атанас Чолаков и белгийския режисьор и артист Дебен ван Дам.

Има и категория „ премия на публиката “, както и разнообразни през годините като мащаб и тенденция пресичания на киното с други изкуства по фестивално време.

От самото си основаване фестивалът поддържа и локалните кино създатели с показване на специфична селекция от филми, основани от бургаски създатели.



За Фестивала споделя в “Нашият ден “ журналистът Цветан Цветанов .

“Всяка година Фестивалът открива по една-две-три кинематографии, които са или от надалеч, или пък  за първи път се демонстрират на тази територия.

Миналата година имаше филм от Судан, който с изключение на, че завоюва премията на публиката незабавно по-късно стана продължението на Судан за чуждоезичен Оскар.

Тази година беше показан за първи път филм от Сърбия. Светът е показан по разнообразни способи, само че не съгласно съответна географска логичност. От най-далечните елементи на света от време на време доближават неща, които са напълно близки.

Тази година мога да откроя като линия този тип повсеместност и размесеност на пластовете на света. Ето Фестивалът тук в Бургас беше открит от белгийски филм, само че юридически от турски режисьор. Утре ще бъде закрит с филм от Австрия.



Наградите

Утре вечер ще бъдат оповестени другите категории.  Ние ще обявим първи наградените филми, тъй като те се оповестяват още в 21.15 часа на сцената

Чуйте Цветан Цветанов в звуковия файл.
Снимка: Facebook, персонален профил

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР