Филмови, младежки и редица фестивални прояви бележат събитийния календар на

...
Филмови, младежки и редица фестивални прояви бележат събитийния календар на
Коментари Харесай

Фестивален и конгресен център приключва годината с поглед към младите и съвременното кино

Филмови, юношески и редица фестивални прояви бележат събитийния календар на Фестивален и конгресен център през 2017 година Комплексът, открит през 1986 година, продължава да е едно от най-посещаваните и желани за образуване на събития места в централната част на Варна, където се организират прояви от районно и национално значение. Фестивален и конгресен център е един от водещите културни институти във Варна и страната и е желан сътрудник за реализация на разнородни по наличие и форма прояви на бизнеса. Гости на Фестивален и конгресен център постоянно са задгранични институции със седалища в България, само че календарът се добавя и с прояви, продуцирани от екипа на комплекса. Концерти, театрални гастроли, кинопрожекции, детски спектакли, художествени изложения, национални и общоградски празнувания изпълват афиша на Фестивален и конгресен център, които построяват неговия имидж на многофункционален комплекс. Провеждат се от ден на ден разнородни събития, ориентирани към младата аудитория.

През 2017 година Фестивален и конгресен център отвори порти още повече за младежка аудитория в духа на семейството на Варна като Европейска младежка столица. За първи път Международният кино фестивал „ Любовта е полуда “ – емблематична за Варна демонстрация в региона на киното, имаше младежко жури, предшествано от фестивална киноакадемия, в която участващите младежи се срещнаха с редица български и непознати създатели. Радостен е фактът, че във връзка 25-годишнината на „ Любовта е полуда “ броят на феновете в залите е повишен с 50 % по отношение на миналата година. В духа на младежките начинания са обичайно провежданите във Фестивален и конгресен център прожекции от самодейността София филм фест за учащи, както и прожекциите с вход свободен на френски филми за възпитаници и студенти, проведени взаимно с Френски институт.

Киното участва по традиция в програмата на ФКЦ в най-различни форми и с годините комплексът се е утвърдил като едно от дребното места във Варна, където се прожектират европейски филми, някои от които не могат да се гледат на друго място. От 2003 година Фестивален и конгресен център е член на Europa Cinemas дружно с още 653 киносалона в общо 41 страни и получава финансова поддръжка, посредством която програмира положителни европейски кинотворби, достигащи до по-голяма публика. Така се основават условия за понижаване на цената на билета - нещо извънредно значимо за феновете, което не е за сметка на качеството на филмите. Независимите продукции също намират място във филмовия плакат, като част от фестивали, гостуващи начинания или по покана на домакините. „ Киномания “ и редица начинания, свързани с писмено кино, гостуват във Варна точно във Фестивален и конгресен център. Наред с тях тук могат да се гледат и настоящи касови заглавия в зала 1 със тон Dolby Digital Surround EX, както и най-новите български филми, чиито национални премиерни прожекции се състоят точно тук. Новите кинопрожекционни машини Christie са в духа на актуалните технологии. Благодарение на тях всекидневно се предлага цифрово кино /DCP/ в зала № 1 - с максимален прожекционен екран във Варна с размери 20/12 метра и в зала " Европа " на екран с размери 12/8 метра.

Сред продуцираните от Фестивален и конгресен център прояви става традиция отбелязването на китайската Нова година взаимно с посолството на Китай в България с годишното посещение през януари на трупи от разнообразни провинции. Концертите са неповторими за Варна и притеглят фенове, любопитни към музиката и театралното изкуство на Азия.

За меломаните комплексът е хазаин на класни концерти. Зала 1 посреща от време на време интернационалните посетители, които са одобрени имена в европейската органова музика. Част от провежданите концерти са включени в стратегиите на обичайни за Варна прояви, като Международния музикален фестивал „ Варненско лято “ и Европейския музикален фестивал. Зала 1 се утвърждава и като това място във Варна, където гостуват редица задгранични реализатори, предстоящи в България с години. Именно на сцената на зала 1 през последните две години гостуваха Ал Ди Меола и Саймън и Гарфънкъл, предстоящ през декември 2017 година е концертът на Ришар Галиано. Към деянията, проведени във Фестивален и конгресен център, които се радват на фенове, се прибавят театралните гастроли и спектаклите, представяни от спектакъл „ Българан “.

Разположен на основно място в пешеходната зона на града – входа на Морската градина, Фестивален и конгресен център продължава да е хазаин и на голям брой конферентни прояви от всички сфери на икономическия и обществен живот. В залите му, с потенциал от 50 до 1000 места, всекидневно се организират събития от друг темперамент - интернационалните и браншови конференции, семинари, презентации на компании, образования, празници на образователни заведения, корпоративни прояви, разнообразни изложби. Фестивален и конгресен център поддържа партньорства в лицето на държавни институции, интернационалните дипломатически представителства, локални управляващи, туроператори и неправителствени организации.

През 2017 година във ФКЦ-Варна са актуализирани основни места и зали. Обновена е най-натоварената със събития зала – зала „ Пресцентър “, и прилежащото й предверие, където се чака да се провеждат от ден на ден събития на браншови организации, семинари, конференции и културни прояви. През декември 2017 година се обновяват зали № 5 и № 6, предопределени за кинопрожекции и конферентни събития. Ремонтът бе неотложен, поради обстоятелството, че през ноември в киноафиша на комплекса са включени спомагателни заглавия, поради желанието на феновете да видят някой от нашумелите сега филми. За улеснение на посетителите и обезпечаване на по-достъпна среда е построен асансьор към зала „ Европа “ по план № 24-ДА/15032016 на Агенцията за хората с увреждания. Предстои обновяването и стартирането в употреба на паметния юношески клуб, където ще гостуват DJ-и от цялата страна и от чужбина. В бъдеще следва възобновяване и на други пространства и техническо съоръжение в залите и на територията на комплекса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР