Филмите Планината Броукбек“ на режисьора Анг Лий, удостоен с 3

...
Филмите Планината Броукбек“ на режисьора Анг Лий, удостоен с 3
Коментари Харесай

Руски закон изхвърля всички филми с ЛГБТ теми

Филмите „ Планината Броукбек “ на режисьора Анг Лий, почетен с 3 награди „ Оскар “ и 4 БАФТА, „ Призови ме с твоето име “ на Лука Гуаданино с „ Оскар “ за най-хубав приспособен сюжет и други, бяха свалени от съветските уеб сайтове за филми онлайн по силата на закона, забраняващ пропагандата на нетрадиционни полови отношение, заяви „ Ведомости “.

Още в края на декември Роскомнадзор (федералната работа за контрол в областта на осведомителните технологии и всеобщите комуникации) разпрати лист с филми и телевизионни сериали, които съдържат ЛГБТ тематики. Онлайн платформите бяха помолени да извърнат внимание на този лист, да следят самостоятелното наличие и да вземат решение за премахването на материали. Отбелязва се, че някои епизоди и от съветските телевизионни сериали „ Сексуалният живот на студентките “ и „ Ще боли “ също са включени в листата на РКН. И двете поредици вече са отстранени от онлайн каталозите. Представители на стрийминг услугите към този момент са отказали да разясняват тази обстановка.

На 5 декември 2022 година съветският президент Владимир Путин подписа закон за цялостна възбрана на пропагандата на ЛГБТ връзки. Съгласно измененията в Закона за информацията, осведомителните технологии и отбраната на информацията, в обществените мрежи, медиите, рекламите и филмите ще се забрани напълно пропагандата на ЛГБТ полезности, промяната на пола и педофилията. Роскомнадзор ще изготви обединен указател на неразрешената информация за следващо блокиране. Очаква се заповедта за създадените критерии за възбрана на съответна информация да влезе в действие от 1 септември и да важи за идващите 6 години.

Сега интензивно се работи по подзаконови актове, които ще контролират класифицирането на тази или онази информация като агитация на нетрадиционни полови връзки, промяна на пола, педофилия, декларира представител на Министерството на цифровото развиване пред „ Ведомости “. За нарушавания на закона физически лица ще са изправени пред санкция от 50 000 до 400 000 рубли (около 673 – 5360 евро), длъжностни лица – от 100 000 до 800 000 рубли (1350 – 10 700 евро), а юридически лица – до 5 милиона рубли (близо 67 000 евро). Крайният период ще бъде 23 януари 2023 година

Сериозната експертиза на един филм може да отнеме няколко седмици и да коства на фирмите за видео услуги десетки хиляди рубли, а репертоарът в категорията 18+ даже на един уебсайт за филми онлайн може да съдържа десетки хиляди и повече часове съдържание и, с цел да бъдат изгледани, ще са нужни години, предизвестяват специалисти. Освен това преценката дали обещано наличие е „ агитация “, или не, е субективна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР