Филми като “Възходът на планетата на маймуните смело намекват колко

...
Филми като “Възходът на планетата на маймуните смело намекват колко
Коментари Харесай

Трансплантират човешки ген на маймуни. Колко опасно е това?

Филми като “Възходът на планетата на маймуните ” самоуверено загатват какъв брой рискови могат да бъдат генетичните опити с животни и човешка ДНК.Но, едно нещо е фантазията, а друго е същинската просвета. Китайски учени организират опит, при който пресаждат човешки ген MCPH1 на маймуни.

 q1 1 - Трансплантират човешки ген на маймуни. Колко рисково е това?
Предполага се, че този ген играе доста значима роля в развиването на човешкия мозък. Хората, които имат този ген, се оправят по-добре при проби за памет и реакция. А тези, които имат разновидности в този ген, се раждат с микроцефалия (намален мозък).Експериментът е извършен от откриватели на Кунминския институт по зоология и Китайската академия на науките, в съдействие с американски учени от Университета на Северна Каролина. Общо опитът включва 11 резус маймуни (8 от първо потомство и 3 от второто поколение). На доста ранен стадий от развиването на ембриона, човешкият MCPH1 ген е бил въведен в тяхната ДНК.Когато маймуните са пораснали, тяхното държание и реакции по време на тестванията се съпоставят с сходни при контролната група резус маймуни. Оказва се, че краткотрайната памет на трансгенните маймуни е по-добре развита и реакцията е по-бърза.Когато учените изследвали мозъка на опитните животни, се оказва, че тъканите на мозъка им са имали изменена конструкция на невроните, а нервната система има същото забавено съзряване, както се случва при хората. Последното се назовава неотения.Неотенията в човешкото тяло се демонстрира като опазване на ювенилни черти в тялото на възрастните. И това е една от основните разлики сред хората и приматите. Хората изискват доста повече време, с цел да образуват мозъчна невронна мрежа в процеса на развиване. Именно заради това хората имат по-дълъг интервал на детството.
Любопитно е, че в този случай мозъците на пробните маймуни не се усилват по мярка, по отношение на мозъка на макаците от контролната група. Също, от 11 маймуни по време на опита са оживели единствено 5. Останалите от тях са умряли.В отчета за опита се споделя: “Нашите резултати демонстрират, че трансгенните примати могат да ни оказват помощ да отговорим на доста значими въпроси, в това число това, какво прави човек неповторим. ”

 Кадър от кино лентата “Възходът на планетата на маймуните ” (2011)
Кадър от кино лентата “Възходът на планетата на маймуните ” (2011) Докладът от опита за маймуните е оповестен предишния месец (м. април 2019 г.) в пекинското научно списание National Science Review.Той е признат двусмислено от другите учени и дебатът за научната нравственос стартира още веднъж.Жаклин Глоувър от Университета в Колорадо споделя: “Просто помислете са това, което се случва във кино лентата “Планета на маймуните ”. Вие ги омаловажавате и по-късно им вредите. Къде биха могли да живеят и какво да вършат по-късно? Не създавайте същества, в случай че не можете да им дадете логичен живот във всеки подтекст. ”Лари Баум от Университета в Хонконг е уверен, че в този случай съставният елемент на научната фантастика е прекомерно пресилен. “Геномът на резусните маймуни се разграничава от човешкия с няколко %. Това е набор от неповторима ДНК, която отличава хората от маймуните, а проучването единствено нарани един от към 20 000 гени. Решете сами дали да се притеснявате. ”Баум прибавя, че това проучване потвърждава остарялата доктрина, че бавното узряване на мозъчните кафези се е трансформирало във значим фактор за увеличение на човешкия разсъдък в процеса на еволюцията.
Hidden truth
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР