Филмът на Джонатан Глейзър Зона на интерес“, който разглежда крайните

...
Филмът на Джонатан Глейзър Зона на интерес“, който разглежда крайните
Коментари Харесай

Там, където живее злото: Историята на истинската „Зона на интерес“

Филмът на Джонатан Глейзър „ Зона на интерес “, който преглежда крайните резултати на дехуманизацията по време на Втората международна война и Холокоста, предстоящо провокира бурни аплодисменти на всички интернационалните фестивали. Лентата получи и „ Оскар “ за най-хубав чуждоезичен филм, беше номинирана и в огромната категория за най-хубав филм.

Джонатан Глейзър, режисьорът на „ Зона на интерес “ си навлече и рецензии, и похвали за смелата тирада на сцената на Оскарите

Но къде е същинската „ Зона на интерес “ – домът на коменданта на лагера „ Аушвиц-Биркенау “ Рудолф Хьос и брачната половинка му Хедуиг.

Страничен вход на къщата Снимка: Getty Images

Малка спретната къщурка…

Спретната къща на два етажа, заградена с ограда от дърво и врата с ковано желязо. От едната страна порастват високи дървета, а от другата – има голям двор, обсипан с най-различни типове цветя.

В дворът има и малко езерце, беседка и маса за пикник.

Снимка: Getty Images

Къщата се намира наоколо до река и пикниците на брега ѝ са всекидневие за семейство Хьос.

Всичко това звучи доста идилично… само че оградата на градината е оградата на лагера Аушвиц.

Карта на лагера Аушвиц и къде тъкмо се намира дома на Рудолф Хьос Снимка: Getty Images

Рудолф Хьос е първият и най-дълго управлявал комендант на лагера. Той е този, който осъвършенства газовите камери, тъй че да „ убиват по 2000 бройки “ по едно и също време. Хьос е назначен на поста на 4 май 1940 ч. и оттогава заживява в спретната къща, залепена за Аушвиц със фамилията си – брачната половинка си Хедуиг и петте им деца, три девойки и две момчета.

Рудолф и Хедуиг се срещат в юношески лагер покрай Балтийско море. Там двамата мечтаят дружно за живот, който е надалеч от огромния град, както и да продължат арийската раса. Женят се млади. А къщата до Аушвиц е всичко, за което в миналото са мечтали.

Рудолф Хьос, брачната половинка му Хедуиг и петте им деца Снимка: Rainer Höss

Семейство Хьос има многочислена прислуга в дома си – готвачи, чистачи, градинари, шивачки. Всички до един са или пандизчии от лагера Аушвиц, които не са стигнали до газовите камери, тъй като са избрани като „ годни за работа “ от SS, или полски жители от близкия град Освиенцим.

Малката спретната къщичка е обзаведена с мебели, иззети от домовете на богати евреи по време на Втората международна война. Вторият етаж гледа към първата газова камера на Аушвиц, прозорливо скрита от високи дървета. В непосредственост е и комин на един от крематориумите.

Каменната беседка на къщата до Аушвиц Снимка: Getty Images

Живот за знамение и приказ

Годините, които семейство Хьос прекарва в дома си до Аушвиц, са изпълнени с благоденствие, смях и хубави мемоари. Семейството постоянно ходело на крайбрежията на близката река на пикник и да лови риба. Децата растели на открито в безкрайни игри.

„ Момчетата играеха непрекъснато на открито. Най-големият му наследник, Клаус, играеше с същински револвер и карабина, и от време на време стреляше непосредствено в градината. Детето го правеше от нелепост. Насочваше оръжието към нас и споделяше „ Ще гръмна полското прасе “, споделя оживял пандизчия от Аушвиц, който е работил като градинар за фамилията.

Децата на Хьос играят в двора Снимка: Getty Images

Според разказите на Янина Шзцурек – полякиня, която работи като шивачка за семейство, децата постоянно следили пандизчиите от Аушвиц по какъв начин работят. Един път я помолили да им ушие сходни униформи и се гонили из двора. Когато Хьос се прибрал и видял децата, той раздрал облеклата им и ги прибрал в къщата.

В биографията си, която Рудолф Хьос написва до момента в който чака смъртната си присъда след войната, комендантът на Аушвиц твърди, че брачната половинка му Хедуиг нямала визия за убийствата в лагера.

Семейство Хьос в двора на къщата до Аушвиц Снимка: Getty Images

„ Комендантът направи тази къща толкоз превъзходна и толкоз добре оборудвана, че брачната половинка му разгласи „ Тук желая да пребивавам и да умра “, спомня си Станислав Дубиел, поляк, който работи като градинар в дома на Хьос. „ Те имаха безусловно всичко. Нямаше по какъв начин да го нямат поради големите количества всевъзможни благини, които се конфискуваха в лагера и от SS “, добавя той в показанията си след войната.

И Хедуиг, и Рудолф били уверени антисемити. „ Тя смяташе, че всички евреи би трябвало да изчезнат от лицето на земята. Включително и тези във Англия. Рудолф се е включил към SS, тъй като надълбоко вярваше във визията на нацистите “, споделя Дубиел.

Високите дървета в ляво са посадени, с цел да скриват газовата камера на лагера Снимка: Getty Images

Семейни фотоси демонстрират идилията в дома на Хьос – фамилията обядва на слънце в градината, децата играят към каменната беседка, отрупана с рози, къпят се в дребното езерце.

На метри от тях, оттатък високата ограда, работи газовата камера.

Малко по-надолу се намира и така наречен „ Стена на гибелта “ – мястото, където SS офицери разстрелват пандизчии в тила.

Снимка: Getty Images

Идва краят на войната

След капитулацията на Германия семейство Хьос бяга и комендантът на Аушвиц съумява да избегне арест цяла година. Докато не го намират английски бойци.

Рудолф Хьос е задържан и разпознат поради годежния си пръстен – от вътрешната страна написа „ Рудолф и Хедуиг “.

Комендантът първо свидетелства в Нюрнберг и поема отговорност за гибелта на 3 500 000 души в комплекса на гибелта Аушвиц-Биркенау. Когато го упрекват, че е умъртвил толкоз доста хора, Хьос дава отговор: „ Не, единствено два милиона и половина – другите умряха от апетит и заболявания “.

Снимка: Getty Images

Рудолф Хьос е наказан на гибел посредством обесване в Полша. Присъдата е изпълнена до Аушвиц и покрай дребната спретната къщичка.

Съпругата му Хедуиг и петте им деца са лишени от всичкото благоденствие, което са имали по време на войната. Живеят оскъдно и колкото да свързват двата края. По-късно след войната децата бягат в други страни. Една от дъщерите му към момента живее в Щутгарт, а другата – във Вашингтон.

Снимка: Getty Images

Те не употребяват семейството Хьос. Не приказват и за живота си в къщата до оградата на Аушвиц.

Хедуиг умира в Съединените щати на близо 90 години. Погребана е скрито от щерка ѝ, като местонахождението на гроба не е известно.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР