Филмът Форд срещу Ферари, който тръгна днес по екраните у

...
Филмът Форд срещу Ферари, който тръгна днес по екраните у
Коментари Харесай

Форд срещу Ферари, Льо Ман 66 или просто Пълно ускорение

Филмът " Форд против Ферари ", който потегли през днешния ден по екраните у нас под странното заглавие " Пълно ускоряване " наблюдава борбите сред автомобилните колоси за превъзходство в най-престижното съревнование за устойчивост " 24-те часа на Льо Ман " през 1966 година
Изпълнителите на основните функции във кино лентата, режисиран от Джеймс Мангол, са звездите Мат Деймън и Крисчън Бейл, които признават, че след присъединяване си са придобили нов почит към автомобилните състезатели.
Деймън се превъплъщава в облика на някогашния американски водач Карол Шелби, спечелил " 24-те часа " през 1959 година с английския болид на " Астон Мартин ", само че след триумфа е заставен да слезе от кормилото поради съществено сърдечно заболяване. Той е нает от Хенри Форд II да проектира автомобил, с който да приключи превъзходството на " Ферари ". Крисчън Бейл се превъплащава в ролята на английския водач Кен Майлс. Филмът имаше международна премиера също през днешния ден в Съединени американски щати.
" На 7000 оборота животът е друг ", въздъхва Кен Майлс, до момента в който форсира прототипа на бъдещия Форд J из горещата пустиня на Южна Калифорния. Това ще бъдат едни от последните думи на паметния английски водач, преди да загине неуместно при тестване на идващия болид на 47-годишна възраст.
Странният живот на Майлс, както и връзките му с известния конструктор Карол Шелби, са в основата на кино лентата по същински случай " Пълно ускоряване " (оригинално заглавие LE MANS 66, прочут и като FORD v FERRARI). Върху тези връзки е построена многопластова история за чистата и неподправена обич към скоростта, за спора сред бизнеса и персоналния интерес, за другарството, за фамилията. Но най-много - за устрема към популярност и победа. Именно тя движи Хенри Форд II в конкуренцията му с Енцо Ферари на най-предизвикателната европейска писта през 60-те години на предишния век край френския град Льо Ман.
" 24 часа на Льо Ман " е най-дългото съревнование за спортни коли и прототипи в света. 6-километровата писта се обикаля отборно в продължение на 24 часа. През годините " Льо Ман " е добила именит статус, който се добавя от богата на произшествия история. И до през днешния ден не може да бъде пропуснат казусът през 1955 година, когато френският водач Пиер Левег излетява от пистата, забива се в публиката и убива 83 фенове.
В продължение на 6 години Ферари нямат конкуренция на Льо Ман. Но идва миг, в който Хенри Форд II взема решение да влезе в борбата. Но както излиза наяве и от кино лентата, не можеш да спечелиш " 24-те часа на Льо Ман " с доста пари. Трябва ти най-хубавият водач в света, а той е... експлозивен, нефотогеничен, тесногръд и прекомерно дипломиран за цялата мениджърска кохорта, обкръжила Хенри Форд II. На американската компания й се постанова да стартира конструирането на спортни болиди от нулата и точно тук е историческата роля на Карол Шелби. Кен Майлс изстръгва изстрадана победа, само че получава разпореждане да изчака на финала останалите 2 болида на Форд и когато пресичат дружно финиша, е прецакан от нелепото предписание, че тръгналият от най-задна позиция водач Брус Макларън е победител. След трагичната крах на Майлс обаче превъзходството на Форд продължава още 3 години. Иначе надпреварата, което се провежда от „ Automobile Club de L`Ouest “, се организира годишно от 1923 година, като не е имало стартове единствено през 1936 година и по време на немската окупация и следвоенните години 1940 – 1948 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР