Филмът Ботев можеше да си спести мощната вълна на неодобрение

...
Филмът Ботев можеше да си спести мощната вълна на неодобрение
Коментари Харесай

Независимост, разбирана като доброволна зависимост от Русия

Филмът " Ботев " можеше да си спести мощната вълна на отрицание и да си остане обгърнат в разсеяно безмълвие, както след премиерата му по кината на 3 март, в случай че не беше минал по Българска национална телевизия.
Търговия с реликви?
Първо, тъй като го видяха несравнимо повече хора, в това число такива със съществено отношение към телевизионното наличие (развлекателните формати в публичната медиа са лимитирани по лицензия), тъй че той остро се сблъска с усета на просветени фенове. В социалните мрежи прочетохме по негов адрес оценки като " несръчност “, " бездарие " и техни производни.

Очакването е, когато се захващаш с утвърден талант, да удържиш най-малко минимална пропорция на гениите и да кажеш нещо неказвано, другояче претенцията ти стартира да звучи кощунствено. Далеч по-щадящо за режисьора, несъмнено, щеше да бъде да събира " пари по улиците ", както самичък се показва, за някакъв неангажиращ фикционален сюжет. Но щеше ли тогава да ги събере? Не сме ли очевидци на търговия с реликви?

И второ, доста по-важна от цената на кино лентата като подобен е легитимацията, която Българска национална телевизия му дава, излъчвайки го (та чак и си е платила за това в качеството си на съпродуцент). За разлика от предходния филм на същия режисьор, също за национална икона - " Дякон Левски ", който тогавашното управление на Българска национална телевизия обаче не приема. И той е показан по " Канал 3 ", което ще даде мотив на режисьора да съпостави притежателя му Делян Пеевски с Васил Левски. По-безвкусно евентуално е единствено да желае да го канонизират, задето му е излъчил кино лентата.
Ирония, пренебрежение, яд
Работата е там, че когато публичната медия, финансирана от данъкоплатците и отчитаща се пред Народното събрание (НС) подкрепи един филм, изключително за народен воин, значи го е подкрепило обществото.

А то не просто не е според да го поддържа, а се почувства наранено, даже отвсякъде заваляха отрицателни отзиви, примесили подигравка с пренебрежение и яд.

И парламентарната Комисия по просвета и медии усети, че би трябвало да реагира - извика генералния шеф на Българска национална телевизия да даде пояснение " поради зародилото обществено напрежение ". Пред нея той е декларирал, че и на него филмът не му храсвал - само че какво толкоз, не можело всички да са положителни. Тренираният на какви ли не операции фен обаче бързо си даде сметка какъв капан му залагат - до момента в който се възхищава и страда за Ботев, да продължи да има вяра на соцпропагандата и даже мълчешком да приема нашествието на Путин в Украйна. Какво общо има ли?

Образът на Ботев е пресъздаден по пропагандната кройка от близкото минало, като е сраснат от подготвени показа, познати още от началното обучение. Превърнат е в екранен манекен на образните и риторическите схеми за героя, наложени през соца, по които дружно с Левски, Ботев или Бенковски се пресъздаваха и революционери с каскети, партизани и политкомисари. Целта беше идеологически намислената пролетарска героика от 20 век да наподобява като естествено продължение на придвижването за национална самостоятелност от 19 век. Нищо, че едните се борят за власт, а другите за независимост. И по-точно - таман това не трябваше да проличава.

Ефект от пропагандното ръководство на груповите страсти беше и пренасочването на наследените русофилски настроения след Руско-турската война, като благодарността за присъединяване на Русия в Освобождението на България се изрази във честност към Съветския съюз.
" Россия, тая мнима защитница на славянството... "
Падането на комунизма изпрати пролетарската героика в небитието, само че не прекъсна " черната борса " на родолюбиви усеща. Тя бе поета от националистите, които още веднъж размахват като хоругви Левски и Ботев и не стопират да приказват за самостоятелност на България, разбрана като доброволна взаимозависимост още веднъж от Русия и постсъветския режим на Путин.

Ако филмът за Ботев по Българска национална телевизия не играеше на същата тази " черна борса ", нямаше по какъв начин да подмине мъчително настоящото просветление на Христо Ботев за ролята на Русия в българската история:

" Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, с цел да изтрие от лицето на земята българските колонии ".

Въобще щеше, вместо да поставя в устата на героя личните му творби, да предложи интерпретация на облика му от модерна позиция, която да даде съображение някой през днешния ден да прави филм за него. И по този начин да получи късмет от читалищен рецитал и костюмена възстановка да се трансформира в живописен факт.

Но хубавото му на кино лентата " Ботев " е реакцията против него, която демонстрира, че - след романа " Калуня-каля " на Георги Божинов или спектакъла " Хъшове " на Александър Морфов и изключително след романа " Възвишение " на Милен Русков и екранизацията му - нашата публика към този момент ясно разграничава пропагандата от изкуството в методите към историята.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР