Филмът Алкарас на испанската режисьорка Карла Симон, който проследява разделението

...
Филмът Алкарас на испанската режисьорка Карла Симон, който проследява разделението
Коментари Харесай

Испанска история с актьори аматьори спечели Златна мечка на Берлинале

Филмът " Алкарас " на испанската режисьорка Карла Симон, който наблюдава разделянето в другояче единно семейство на каталунски фермери, застрашени да изгубят наследствените си земи, завоюва " Златната мечка ", най-престижната премия на Берлинале в сряда вечерта. Самата Симон е израснала в фамилно стопанство за прасковени насаждения в село Алкарас и за кино лентата тя кани артисти дилетанти от родния си край, които среща на селските събори, осведоми Българска телеграфна агенция.

При оповестяването на премията за най-хубав филм на фестивала, който се завърна към физическо издание след миналогодишната онлайн организация поради пандемията, ръководителят на журито М. Найт Шаямалан отличи умеенето на Симон да извлече мощни осъществявания от артисти на възраст от деца до хора на 80 години.

" Това е филм за фамилните връзки, за напреженията сред поколенията, за функциите на хората от разнообразни полове и за единството във времена на рецесия ", написа тя в представянето на кино лентата си. " Това е отражение на потребността от акомодация, когато демонстрираме последните дни на един свят, чиито жители са считали за безконечен ", написа Симон.

По време на прочувствената гала, на която някои от лауреатите посветиха оценките си на другари, умряли от COVID-19, премията за най-хубав документален филм бе присъдена на " Дневници от Мианма ", сниман от десетима анонимни режисьори, чиито записи са изнесени незаконно и събрани в портрет на живота в Мианма след преврата предходната година.

На фона на напрежението и дипломатическите старания поради съветските планове към Украйна, някои награди бяха отражение на обичайна роля на Берлинале като политически фестивал, основан през 50-те години на предишния век на фронтовата линия на Студената война.

Наградата за най-хубав късометражен филм бе присъдена на неотдавна дипломиралата се Анастасия Вебер за " Капанът " - двадесетминутен портрет за живота на млади руснаци, които се отдават на нощен живот и се пробват да избегнат инспекциите на органите на реда.

Клер Дени получи „ Сребърна мечка “ за постановка за „ Двете страни на острието “ (Франция). Награда „ Сребърна мечка “ за най-хубав сюжет получи Лайла Щилер за „ Рабие Курназ против Джордж У. Буш “ (Германия, Франция). За ролята си във кино лентата Мелтем Каптан получи „ Сребърна мечка “ за най-хубаво осъществяване в основна роля. Берлинале връчва полово неутрални награди за повторно тази година.

Лаура Басуки бе отличена за осъществяването си в поддържаща роля в „ Преди, в този момент и по-късно “ (Индонезия) на Камила Андини.

Със „ Сребърна мечка “ за извънреден креативен принос бяха удостоени Рити Пан и Сарит Манг за „ Всичко ще бъде наред “ (Франция, Камбоджа).

„ Роба от скъпоценни камъни “ на Наталия Лопес Гаярдо бе удостоена с премията на журито. С огромната премия на журито „ Сребърна мечка “ бе отличен „ Филмът на романиста “ (Република Корея) на режисьора Хонг Сангсу.

Берлинале е един от водещите международни кино фестивали паралелно с тези в Кан и Венеция, а тази година е един от дребното, който отвори порти и за публиката. Заради рестриктивните мерки за пандемията обаче потенциалът на киносалоните бе понижен с 50 на 100, а продължителността на кинофорума бе съкратена. Въпреки здравната рецесия Берлинале посрещна с червен килим гостите си и на откриването, и на церемонията по връчването на награди.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР