Филипинската компания Golden Haven нарасна с повече от 1400% тази

...
Филипинската компания Golden Haven нарасна с повече от 1400% тази
Коментари Харесай

Любопитната причина, заради която строителна компания поскъпна с 1400%

Филипинската компания Golden Haven набъбна с повече от 1400% тази година, надминавайки повече от 2700 други компании за недвижими парцели в международен мащаб.

Акциите набъбнаха с 20% в петък до рекордни равнища, добавяйки към ралито, довело до пазарната оценка на компанията до повече от 200 милиарда филипински песос (3.8 милиарда долара). Така Golden Haven изпреварвари всички компании за парцели във Филипините, като се изключи SM Prime Holdings и Ayala Land.

Възходът аргументи някои пазарни паники, като волатилността набъбна с над 300% в края на януари.

Фирмата, която е известна със градежа на гробища и мемориални паркове, неотдавна навлезе на пазара на налични жилища във Филипините и това несъмнено ускори доверието на вложителите към нея.

Но още по-голям фактор за повишаването е спекулацията, че създателят на компанията - милиардерът Мануел Вилар може да я употребява, с цел да сътвори най-новия телекомуникационен оператор в страната, написа Bloomberg.

" До оповестяването на името на третия огромен състезател в телекомуникациите, пазарът ще продължи да спекулира с евентуалното присъединяване на акциите при пробива Вилар в телекомуникациите. Акциите се движеха надалеч пред главните индикатори ", споделя Ренс Круз, анализатор в Regina Capital Development.

Филипинското държавно управление даде опция за наемането на свободни честоти, като част от напъните си да отвори телекомуникационния бранш за нови играчи отвън двата огромни телекома PLDT и Globe Telecom. Според специалисти общите доходи на двете компании за годината са 300 милиарда песос (5.77 милиарда долара). Президентът Родриго Дутерте счита да избере третия главен снабдител в страната през май.

 China Telecom става третият мобилен оператор във Филипините
Китайски колос пробива на един от най-големите пазари в Азия

Той ще би трябвало да си партнира с локална компания

Вилар, прочут като " Мани ", е някогашен сенатор, с дълбоки фамилни връзки в политиката, както и с участия в разнообразни компании, свързани с парцели. Съпругата му Синтия е сегашен сенатор, а синът им Марк е министър на районното развиване във Филипините.

Другият им наследник, Мануел Паоло, е изпълнителен шеф на Vista Land & Lifescapes, строителна компания, изграждаща жилищни здания и молове допълнително от 133 дребни и огромни градове в цялата страна.

Семейната Streamtech Systems Technologies е подала документи до Конгреса, с цел да получи лиценз за построяването на закрепена линия с широколентов достъп, която да доставя телекомуникационни услуги на жилищни общности, създадени от компании от Villar Group. Семейството не изключва опцията да навлезе и в мобилния бизнес.

Golden Haven е в развой на смяна на името си на Golden Bria, след придобиването му през декември от компанията за градеж на евтини къщи Bria Homes, която също е част от Villar Group.

Реакцията на пазара за евентуалния пробив на фамилията в телекомуникацииите спомогна за задвижването на акциите, както и тези на друго сдружение на Villar - Starmalls, което е повишено с 160% от началото на годината.

" Докато същинската история не стане известна, пазарната нечиста сделка няма да спре, защото всичко ще бъде допустимо ", сподели Джеймс Лаго, анализатор в PCCI Securities Brokers.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР